В Стопанска академия „Д. А. Ценов” се дипломираха магистрите от випуск 2019


В Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, в рамките на две тържествени церемонии, се дипломираха магистрите от випуск 2019. Диплом за завършена образователно-квалификационна степен „магистър” получиха защитилите дипломна работа през м. юли 2019 г. икономисти, неикономисти и професионални бакалаври, обучавали се в редовна и в дистанционна форми по различни магистърски програми. Сред гостите на церемониите бяха декани на факултети, ръководители на водещи катедри и на магистърски програми, преподаватели, докторанти, родители, приятели и близки на дипломантите.



Приветствия към абсолвентите-магистри от името на академичното ръководство поднесоха зам.-ректорите проф. д-р Марияна Божинова и доц. д-р Тодор Кръстевич. Те отдадоха заслужено признание на дипломантите за положения труд и постигнатите резултати, като ги увериха, че дипломата, която получават, е международно призната и им открива много възможности за успешна кариера в сферата на икономиката, администрацията и управлението. 



Доц. Кръстевич цитира резултати от Националната рейтингова система, които показват, че специалисти бакалаври и магистри вече значително се различават по получаваното възнаграждение, а реализацията на икономисти с ОКС „магистър” е три пъти е по-голяма от тези с ОКС „бакалавър”. С пожелание за успешна професионална реализация и пълноценно използване на придобитите в Стопанската академия знания и умения, доц. Кръстевич каза на дипломантите: „В следващите 5-10 години Вие ще бъдете все по-ценни поради обстоятелството, че броят на обучаваните в професионални направления „Икономика” и „Администрация и управление” се редуцира от държавата, а Вие като икономисти знаете, че един дефицитен ресурс става по-ценен”. Проф. Божинова припомни, че Стопанска академия „Д. А. Ценов” е едно от най-старите висши училища в България (третото по ред на създаване), с 83-годишна история, с над 150 хиляди възпитаници, и е лидер при дистанционната форма на магистърско обучение в България. „Скъпи магистри, следвайте и сбъдвайте мечтите си. Работете с присъщите за младите хора дръзновение и вдъхновение, вярвайте в себе си и бъдете смели”, пожела на дипломантите проф. Божинова. След приветствията на зам.-ректорите, в чест на дипломантите прозвуча студентският химн Gaudeamus igitur. 
В рамките на двете церемонии по дипломиране на магистрите бе представена Алумни асоциацията при СА „Д. А. Ценов” от гл. ас. д-р Юлиян Господинов – координатор „Образователен маркетинг” в Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. Той поясни, че има различни форми за членство в Асоциацията и за сътрудничество между родната Алма матер и нейните възпитаници. 



Приветствия към дипломантите отправиха също декани, ръководители на катедри на магистърски програми. Те връчиха дипломите на магистрите и изразиха благодарност към родители и близки на абсолвентите за оказваната помощ и подкрепа. 
 

Емоционалните моменти магистрите от випуск 2019, облечените в академични тоги с дипломи в ръце, запечатаха в множество снимки в аулата на Свищовското висше училище, пред паметника на Дарителя и при изпълняване на ритуала по хвърляне на академичните барети пред сградата на Ректората.