В Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ се проведе административна среща по проект CRCLEcon 2022-1-BG01-KA220-HED-000085464

Стопанска академия „Д. А. Ценов” бе домакин на първата административна среща на локалните координатори по проект Еразъм+ KA220-HED „Trifold approach to circular economy: perspectives of academia, business and wider society”. В срещата по проекта, посветен на кръговата икономика, участваха делегации от Румъния, Турция и Сърбия.

От румънска страна екипът на Университет Artifex, Букурещ бе представен от проф. д-р Alexandru Manole – ректор, доц. д-р Catalin Deatcu – директор на департамент и проф. д-р Ghenadie Ciobanu. В състава на делегацията на турския партньор İstanbul Esenyurt Üniversitesi бяха Engin Karaman и Şaban Onur Viga. Групата от Икономическия факултет на Университета в Ниш бе в състав проф. д-р Maja Ivanovic-Djukic и проф. д-р Marija Radosavljevic. От страна на Свищовската академия, която е координатор на проекта, в срещата участваха проф. д-р Стоян Проданов – ръководител на катедра „Финанси и кредит”, гл. ас. д-р Петко Ангелов – координатор на проекта и научен секретар на катедра „Финанси и кредит”, и ас. д-р Силвия Заркова – преподавател в катедра „Финанси и кредит”.

Чрез видеоконферентна връзка участие взе и проф. д-р Андрей Захариев, ръководител на проект CRCLEcon от страна на институционалния координатор, който направи кратък преглед на постигнатото след първите два работни семинара в България и Румъния и постави краткосрочни задачи за решаване пред партньорите.

Чуждестранните делегации посетиха академичния музей, където им бе представен житейския път на Димитър Ценов и историята на Свищовската академия. След това те бяха посрещнати от ректора – проф. д-р Марияна Божинова. В рамките на проведената срещата с академичното ръководство бяха обсъдени възможностите за разширяване на сътрудничеството между представените институции и разработването на нови академични проекти. По-късно гостите участваха в откриването на 17-ото издание на фестивала на античното наследство „Орел на Дунава”. Срещите на локалните координатори по международния проект продължиха на следващия ден с работа по редица проектни дейности и с дискусии по отношение на планираните бъдещи активности. В рамките на своята културна програма участниците в административната среща  наблюдаваха демонстрациите от втория и третия ден на античния фестивал, представени в древния римски град Нове.

Партньорите по съвместния Еразъм+ проект до момента проведоха два работни семинара. Домакин на първия бе Свищовската академия, а фокусът бе приложимата методология в преподаването по проблемите на кръговата икономика. Вторият семинар се проведе в румънската столица Букурещ на тема „Отраслови специфики на кръговата икономика”. Планира се третият работен семинар да се проведе през м. септември 2023 год. в Сърбия.