В Стопанска академия „Димитър А. Ценов” се проведе деветото Национално ученическо състезание по „Митнически и данъчен контрол“

Национално ученическо състезание по „Митнически и данъчен контрол” бе проведено на 05 април 2021 г., посредством онлайн платформата Moodle. Организатор на мероприятието бе катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност” към Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов, подкрепена от Кариерния център. В деловата игра се включиха 53 ученика от 8 училища в страната, което ние определяме като добра среда за конкуренция между участниците:

  • Варненска търговска гимназия "Георги Стойков Раковски" - гр. Варна
  • Национална търговска гимназия - гр. Пловдив
  • Професионална гимназия по икономика " Проф. д-р Димитър Табаков" - гр. Сливен
  • Професионална гимназия по икономика "Георги С. Раковски" - гр. Ямбол
  • Професионална гимназия по икономика "Робер Шуман" - гр. Разград
  • Професионална гимназия по икономика и мениджмънт - гр. Пазарджик
  • Професионална гимназия по икономическа информатика "Джон Атанасов" - гр. Търговище
  • Финансово стопанска гимназия "Васил Левски" - Монтана

Средношколците се състезаваха индивидуално, като бяха поставени в работна среда, близка до реалната, и се превъплътиха в ролите на митнически и данъчни инспектори. Състезателните задания бяха подготвени от преподаватели в направленията митнически и данъчен контрол от катедра КАСД.

Победителите в деветото Национално ученическо състезание по „МИТНИЧЕСКИ И ДАНЪЧЕН КОНТРОЛ“ са:

Първо място – Йордан Любомиров Копривленски - Национална търговска гимназия - гр. Пловдив, отличен с грамота награда от Ректора на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов.
Второ мястоДария Евелинова Маринова - Национална търговска гимназия - гр. Пловдив, отличена с грамота и награда от катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност“.
Трето място – Деница Димитрова Янева - Варненска търговска гимназия "Георги Стойков Раковски" - гр. Варна, отличена с грамота, плакет и награда от Националната организация на митническите агенти (НОМА).

С грамоти за добро представяне и рекламни материали на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, са отличени:

  • Ванеса Руменова Петрова - Финансово стопанска гимназия "Васил Левски" – Монтана.
  • Гергана Невенкова Танчева - Професионална гимназия по икономика и мениджмънт - гр. Пазарджик.
  • Доротея Владимирова Ставрева - Професионална гимназия по икономика "Георги С. Раковски" - гр. Ямбол.
  • Христо Даниелов Мухтаров - Професионална гимназия по икономика " Проф. д-р Димитър Табаков" - гр. Сливен
  • Димитър Стоянов Кечев – Професионална гимназия по икономика " Проф. д-р Димитър Табаков" - гр. Сливен

Общото впечатление е, че обучението и подготовката на учениците по митнически и данъчен контрол е на високо ниво, което е предпоставка за бъдещото им добро професионално развитие в областта на финансовия контрол. Всички участници в състезанието ще получат сертификати, с които ще могат да кандидатстват в редовна форма на обучение в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов.

Изразяваме благодарност към директорите и учителските състави за подкрепата и оказаното съдействие при мотивацията и подготовката на учениците. Организирането на ученическото състезание е продължение на усилията на преподавателите по митнически и данъчен контрол в Стопанска академия да подпомагат обучението в тези две направления в средните училища в страната.