В Стопанска академия гостуваха малчугани от ЦДГ „Радост” за да се запознаят с различни професии

По идея на учителки от Целодневна детска градина „Радост”, в Стопанска академия гостуваха деца от група „Звездички”. Целта на инициативата е децата да посетят различни институции, където да се запознаят с различни професии и да се забавляват. Пет годишните малчугани, водени от своите учителки Пътева и Гутева, бяха посрещнати в Академията от екип на Центъра за кариерно консултиране и връзки с обществеността. 

Първата спирка беше аулата, където домакините с изненада констатираха, че децата знаят какво е „студент”, и са наясно, че в „такива стаи учат по-големите батковци и какички”. Интересна за малчуганите беше демонстрацията на това как се сменят трите пласта на бялата дъска в аулата, за която домакините обясниха по детски защо е толкова голяма и как преподавателите я използват при обучението на студентите. Малките гости научиха още, че това е най-голямата зала във Висшето училище, в която се провеждат и различни тържества. 


Децата бяха посрещнати и в по-малка учебна зала, в която Маргарита Дончева – организатор културни дейности и академичен музей, им прочете приказката за грозното патенце, а след това малчуганите коментираха поуките от приказката. Забавленията продължиха със занимателни игри, подаръци и лакомства. Децата поздравиха любезните домакини с кратка музикална програма и им подариха колаж от снимки на детската градина, на Стопанска академия и на емблематични за Свищов места. 


Последната спирка от обиколката в сградата на Ректората бе Академичния музей. Там малчуганите чуха „истинската приказка” за Свищовското висше училище и за неговия дарител Димитър Ценов, разказана им отново по детски.