В Стопанска академия се проведе 12-ото издание на „Национални дни на кариерата”

  

В Стопанска академия „Димитър А. Ценов” се проведе 12-ото издание на най-голямото кариерно изложение в България „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот”. Организатор на националния форум, който тази година се провежда за 18-и път в страната, е Job Tiger, а генерален спонсор е Nestle – България. 
Свищов е сред осемте български града, в които се провежда кариерното изложение през 2019 г. Тазгодишното издание на форума срещна свищовските студенти с представители на 16 фирми и организации от България, предлагащи свободни стажантски и работни позиции в различни бизнес сектори. Гости на официалното откриване бяха Анелия Димитрова – зам.-кмет на община Свищов и Светлозар Петров – управител на Job Tiger. 
Участниците и гостите приветства ректорът на Стопанска академия, доц. д-р Иван Марчевски. Той подчерта значимостта на кариерния форум и ползите от него, както за студентите, така и за бизнеса. „Българската икономика има нужда от добре подготвени икономисти. Фактът, че част от участващите фирми в дните на кариерата в Стопанска академия ежегодно идват за да се срещнат с нашите студенти, показва, че бизнесът има нужда именно от кадрите, които свищовското висше училище подготвя с квалификация в областта на икономиката, администрацията и управлението. Нашите студенти са мотивирани млади хора, които са с амбицията на знаещи и можещи, и които са готови да се захващат с големи предизвикателства”, каза доц. Марчевски. Той пожела на студентите да намерят своите бъдещи работодатели и интересни проекти за кариерната им реализация, а на работодателите – да срещнат в Свищов висококвалифицирани специалисти, които да попълнят екипите им.



Приветствия към свищовските студенти и към участващите представители на практиката, отправиха и официалните гости. Светлозар Петров благодари на Стопанска академия за приятелството и партньорството през изминалите години, с което са предоставени възможности за кариерна реализация на различни генерации свищовски възпитаници. Той сподели, че в национален мащаб за 18 години над 45000 души са започнали стаж или работа след участие в дните на кариерата. Светлозар Петров апелира към свищовските студенти да използват форума за да научат какво изискват работодателите, да се подготвят за пазара на труда и да поставят основите на своето успешно кариерно развитие.
„Свищовското висше училище е ковачница на професионално подготвени кадри с нужните знания и умения за успешно реализиране на трудовия пазар”, заяви в приветствието си зам.-кметът на община Свищов, Анелия Димитрова. Тя подчерта, че участието на представените фирми в изложението е показател за високата оценка, която бизнеса дава за    качеството на предлаганото в Стопанска академия образование. По думите й, кариерният форум спомага за синхронизиране на нагласите на бизнеса с очакванията на младите специалисти и с тяхната мотивация.  
 



За да представят пред младите хора работни и стажантски позиции, в изложението в Стопанска академия участваха водещи банкови институции и застрахователни компании, Дирекция „Бюро по труда” – Свищов, общинска администрация, фирми от различни сектори, академични центрове. Форумът даде възможност на студентите да получат кариерни съвети и консултации, да коментират с мениджъри и представители на фирмите пазара на труда, да се информират за предлаганите стажантски програми и свободни работни позиции, да обсъждат с работодателите какви са техните изисквания, да разберат начините за по-успешен кариерен старт. Зад много от щандовете студентите срещнаха хора, намерили първата си работа или стаж на същия форум преди години. За част от младите хора това беше първа среща с работодател в неформална обстановка.  

Участници в „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот” 2019 в Стопанска академия:
 

  1. „Джобтайгър” ООД
  2. Булстрад Виена Иншурънс Груп
  3. УниКредит Булбанк
  4. Обединена българска банка
  5. KPMG България
  6. Кауфланд България 
  7. „Захарни заводи” АД
  8. „Титан Златна Панега”
  9. „Олива” АД
  10. INTERNATIONAL Hotel Casino & Tower Suites
  11. Фондация „Заедно в час“
  12. Фондация „Кампания А21”
  13. Община Свищов
  14. Бюро по труда – гр. Свищов
  15. Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността при Стопанска академия
  16. Център за международна дейност/ Еразъм + офис при Стопанска академия