В Стопанска академия стартира пролетният прием на магистри за дистанционно обучение

В Стопанска  академия „Димитър А. Ценов” започва кандидатстудентската кампания по прием на магистри м.март 2014г. Желаещите да придобият образователно-квалификационна степен (ОКС)  „магистър” в Свищовската академия могат да кандидатстват по близо 100 магистърски програми. Мартенският прием се реализира за дистанционна форма на обучение за кандидати, придобили ОКС „професионален бакалавър” или „бакалавър” по професионални направления „Икономика” или „Администрация и управление”, както и за кандидати, притежаващи ОКС „бакалавър” или „магистър” от други висши училища по неикономически специалности.

Една от петте цели на новата стратегия на Европейския съюз – „Европа 2020” е в областта на образованието и е свързана с идеята за значително увеличаване дела на жителите на ЕС със завършено висше образование. В тази връзка България предприема редица мерки за облекчаване достъпа на гражданите до висше образование и в частност до магистърското обучение като предоставяне на стимули за въвеждането на електронни форми на дистанционно обучение.

В отговор на новите предизвикателства Стопанска академия продължава активно да развива и усъвършенства магистърското си обучение в дистанционна форма и да обновява портфолиото от престижни магистърски програми. Приемът на документи за предстоящата  кандидатстудентска кампания за магистри ще бъде в периода 27.01. –  15.03.2014г. Икономисти с образователно-квалификационна степен „бакалавър” могат да кандидатстват по 38 магистърски програми, като продължителността на обучението им е три семестъра. Кандидатите с ОКС „професионален бакалавър” могат да подават документи за 27 магистърски програми, по които ще се обучават пет семестъра. За неикономисти (второ висше) магистърските програми са 30, а продължителността на обучение е шест семестъра. Атрактивните семестриални такси, които остават непроменени и за предстоящи през м. март прием, включват всички необходими учебни материали.


През последните години се наблюдава тенденция за нарастване интереса на студенти, вече придобили ОКС „бакалавър” или „магистър” в чуждестранни висши училища, към обучение по магистърски програми в Свищов. Нараства интереса и към една от най-новите магистърски  програми – „Финансов мениджмънт” на английски език. „Financial management” е иновативен образователен проект на катедра „Финанси и кредит” с фокус, насочен към формирането на компетенции по фирмено финансово управление.  Завършилите магистърската програма намират реализация като финансови мениджъри, инвестиционни консултанти, портфейлни мениджъри, финансови анализатори, експерти по финансово планиране и дългово финансиране, както и специалисти по разработване на инвестиционни проекти в интернационален мащаб.

Дистанционното обучение се организира в неприсъствена форма като съществува възможност и за он-лайн защита на дипломната работа. Електронната комуникация студент-преподавател се базира на функционалните възможности на системата за електронно обучение Virtual Joint Learning®” (спечелила Специална награда на „Microsoft”). Тя е изградена в съответствие с третото и четвъртото най-високи равнища на технологична осигуреност на учебните материали и ресурси в дистанционното обучение съгласно Наредбата за държавните изисквания за организиране на дистанционна форма на обучение във висшите училища. Обучението,  фокусирано в максимална степен към задоволяване интересите на студентите и нуждите на реалния бизнес, се реализира на база на получената от СА „Д. А. Ценов” акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация и сертификация от Lloyd’s Register Quality Assurance за съответствие със стандартите за Системи за управление на качеството: ISO 9001:2008.


Образователното портфолио на магистърските програми, предлагани от СА „Димитър А. Ценов” по професионални направления и специалности, както и друга актуална информация за прием м. март 2014г., се публикува на сайта на Академия www.uni-svishtov.bg.