В Свищовската академия бе представено юбилейно издание на Асоциацията на българските застрахователи

На 21 ноември, в рамките на учредения година по-рано Алианс по застраховане и социално дело, в който СА „Д. А. Ценов” и Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) са партньори, свързващото звено в тези две институции – зам.-ректорът на Академията доц. д-р Румен Ерусалимов, в качеството си на член на УС на АБЗ, представи пред изявени студенти от специалност „Застраховане и социално дело” резултатите от проведеното от Института за пазарна икономика (ИПИ) изследване „Застраховането в България – икономически отпечатък и предизвикателства пред развитието”. Докладът, изготвен по поръчка на АБЗ по повод отбелязването на 140 години застраховане в България и 30 години от основаването на Асоциацията, е поместен в юбилейно издание, втората част на което съдържа интересни факти и събития от историята на българското застраховане.



Лекцията се проведе в Центъра по застраховане и социално дело към СА „Д. А. Ценов”, в присъствието на ръководителя и на научния секретар на първата българска застрахователна катедра – доц. д-р Венцислав Василев и гл. ас. д-р Анелия Панева. Акцент в нея бяха резултатите от аналитичното изследвано на ИПИ. В проведената дискусия доц. Ерусалимов подчерта, че въпреки подобряването на основните показатели през последните години, все още българският застрахователен пазар е много по-слабо развит в сравнение с пазарите на западноевропейските страни. По отношение на обхвата, доброволното застраховане изостава от задължително сключваните по закон застраховки, а това с особена сила важи за Животозастраховането, което държи значително по-малък дял в сравнение с общото застраховане. Една от основните причини, според него, е все още ниското ниво на застрахователна култура на българските граждани и фирми. В заключение доц. Ерусалимов се обърна към студентите с думите: „Вие сте бъдещите проводници на застрахователната идея в нашата страна. От вас зависи застрахователната култура сред българското население да достигне нивото на западноевропейските страни”.

В рамките на същия ден се проведе и заседание на катедра „Застраховане и социално дело”. В отделна точка от дневния ред на заседанието, членовете на катедрения съвет обсъдиха представените в доклада на ИПИ анализи, изводи и заключения. Всички участващи в разразилата се дискусия се обединиха в мнението, че докладът ще бъде полезен на студентите от едноименната специалност в процеса на тяхното обучение и ще им даде още една гледна точка по отношение на развитието на застраховането в България. Част от преподавателите споделиха, че възнамеряват да включат отделни анализи от изследването в семинарните си занятия по специализирани застрахователни учебни дисциплини.

След приключване на заседанието, доц. Ерусалимов предаде на Академичната библиотека дарените от АБЗ 10 тома от юбилейното издание. Директорът на библиотеката Анка Танева прие с благодарност направеното дарение и заяви, че в рамките на няколко минути книжките ще бъдат подредени в секцията със застрахователна литература и достъпни за ползване. По този начин академичната общност и най-вече студентите на Стопанската академия ще имат възможност да се запознаят подробно с анализите и резултатите от проведеното изследване и да научат нещо повече за 140 годишната история на застраховането в България, в която Свищовското висше училище се вписва като първия в страната образователен център за подготовка на кадри за застрахователната теория и практика.