В три спортни турнира свищовски студенти се състезаваха за купата на Ректора

Три от традиционните спортни турнири „За купата на Ректора” се проведоха в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, организирани от Студентски съвет и катедра „Физическо възпитание и спорт”. В надпревара по тенис на маса, волейбол и баскетбол се включиха около 100 студенти. На официална церемония наградите на победителите връчи зам.-ректорът по „Обучение и научни изследвания” проф. д-р Любен Кирев.


Приветствайки участниците в турнирите от името на Ректора и на академичното ръководство, проф. Кирев подчерта значимостта на спорта за всяка една нация. „Стопанска академия не веднъж е доказвала, че студентите тук са не само умни, знаещи и можещи, но и здрави, спортуващи, атлетични млади хора” – каза зам.-ректорът. Припомняйки фразата „здрав дух в здраво тяло”, той подчерта, че здравето е най-ценното човешко благо. Проф. Кирев връчи златните медали и купите на класиралите се на първите места в индивидуалната и в отборната надпревара по трите вида спорт. Сребърните отличия връчи ръководителят на  катедра „Физическо възпитание и спорт” – доц. д–р Христофор Стоянов, а класиралите се на трето място получиха наградите си от председателя на Студентски съвет – Веселина Георгиева.


Първо място в турнира по тенис на маса при жените завоюва Стилияна Недялкова, сребърен медал спечели Жени Тодорова, а третото място си поделиха Ива Иванова и Паола Димитрова. При мъжете златен медалист стана  Любослав Динков, среброто завоюва Кристиян Руменов, а на трето място се класираха Емил Иванов и Владимир Цветанов. 

Купата на Ректора в турнира по баскетбол спечели отбор „Телеъбис”, на второ място се класира отбор „Градус”, а на трето – отбор „Пуканките”.

В турнира по волейбол купата на Ректора за пореден се завоюва отбор „Лидер”. Сформирането на отборите се основава на приятелски взаимоотношения и приемствеността между различните поколения студенти, участващи под името „Лидер” отново допринесе за победата – от шест участия във волейболните турнира в Стопанска академия, „Лидер” имат завоювани пет първи места и едно второ. В тазгодишното издание на турнира сребърните медали спечели отбор „Дунав”, а бронзовите отличия получиха състезателите на отбор „Интернационал”.


Всички участници в турнирите по трите вида спорт получиха грамоти. В знак на признание и благодарност към преподавателите, участвали в организацията и провеждането на спортните турнири, Студентски съвет връчи грамоти на доц. д–р Христофор Стоянов, ст. преп. Елиз Караманлиева, ст. преп. Асен Атанасов и ст. преп. Радослав Николов.

През месец май ще се проведат турнирите по бадминтон и по футбол на малки врати. Предстои и маратон по забавна аеробика.