Вахан Бохосян: Никъде другаде в България няма такава академична атмосфера, каквато има в Свищов

По повод на своята 85-годишнина Стопанска академия Димитър А. Ценов” стартира рубриката Успешните възпитаници”. В нея ще бъдат публикувани интервюта с възпитаници на Академията, които заемат ръководни длъжности в корпоративния сектор, намират се на престижни позиции в обществото или са водещи експерти в своята област. Разисквани теми в рубриката ще бъдат кариерната реализация и ролята на Стопанската академия за формирането на професионалните компетенции на младите хора. Ще бъдат представени и посланията на успешните възпитаници на Свищовското висше училище към академичната общност и техните съвети, препоръки и напътствия към неговите настоящи и бъдещи студенти.

 Днес наш гост е Вахан Ахаси Бохосян, който е директор „Презастраховане и актюери” в ЗД БУЛ ИНС АД

Здравейте, г-н Бохосян! Благодарим Ви, че приехте нашата покана за интервю. Представете се накратко. Кое е Вашето родно място и къде живеете в момента?

 Здравейте и благодаря за поканата. Изключително съм щастлив и горд от вниманието ви. Роден съм в гр. Пловдив, но съм израснал в Бургас. След завършването си в Свищов се преместих и все още живея и работя в София, където създадох и свое семейство, но определено се смятам за бургазлия.

С какво се занимавате сега и на какъв етап се намира Вашата професионална кариера?

Работя още от ученическите си години и съм преминал през различни професионални сфери, сами по себе си различни една от друга. В момента заемам длъжността директор отдел „Презастраховане и актюери” в ЗД БУЛ ИНС АД, като отговарям за презастрахователната програма на дружеството. Работата ми е пряко свързана с корпоративни финанси и управление на капиталите, което е и точно по специалността, която завърших в Стопанска академия Димитър Апостолов Ценов”.

Кои са най-големите предизвикателства, които срещате в работата Ви?

Работя ежедневно с контрагенти от цял свят, всеки с различна култура, език, специализация. Работата с тях и уменията да ги убеждавам и преговарям е сред най-големите предизвикателства, пред които съм изправен. Освен това, както за всеки колега във финансовата сфера, в застраховането и дори в банковото дело, които са изключително строго регулирани сектори, адаптирането към по-високите и стриктни отчетни и надзорни изисквания е друго сериозно предизвикателство в работата ми.

Кои качества считате за важни, за да сте успешен в своята работа? Как ги възпитавате в себе си?

Веднага на ум ми идват три изключително важни качества, които ми помагат както в академичното ми образование, така и в кариерното ми развитие. На първо място е стремежът за нови знания и личностно развитие. На второ място бих поставил търпение и постоянство. И на трето място –  честност и лоялност, етични морални качества, фундаментални и ключови за застраховането.

Какво обичате да правите в свободното си време? Имате ли хоби?

Старая се да отделям колкото мога повече време на семейството си, а като хоби безспорно на първо място е фотографията, но за съжаление последно в графика.

Кога и в коя специалност завършихте висшето си образование в Стопанската академия?

Престъпих прага на Академията за пръв път през 2009 г. Завърших бакалавърска степен със специалност Финанси”, а след това продължих с магистърска степен по Финансов мениджмънт”. Близо 10 години по-късно отново избрах Стопанска академия Димитър Апостолов Ценов” за своята докторантура. В момента съм докторант към катедра „Финанси и кредит” по програма „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка” и подготвям дисертационния си труд в областта на управлението на капиталите на фирмата.

Защо избрахте Свищовската академия за свое висше училище? Какво я отличава от другите университети у нас?

Ако можех да върна времето назад отново бих избрал Стопанската академия. Имах шансът да уча в един от може би най-цветущите и студентски активни периоди в историята на нашата Алма Матер. Време, в което студентите бяхме повече от жителите на града, студентските общежития бяха препълнени и атмосферата, в която учихме беше неповторима. Участвах активно в различни студентски и младежки организации и имам лични впечатления за повечето икономически висши училища в страната. И до ден днешен съм убеден, че никъде другаде в страната, нито дори в София или във Варна, няма такава академична атмосфера, подобно общуване и отношение между студенти и преподаватели, както в Свищов.

Кои са най-хубавите и ярки спомени от студентските Ви години?

Спомените с колегите и създадените добри приятелства, които и до днес пазим. Още помня първия си учебен ден и церемонията по откриване на учебната година в 1-ва аудитория, първите си лекции и среща с колегите.

Кои от изучаваните учебни дисциплини можете да посочите като най-полезни за Вас и кои преподаватели са Ви повлияли най-много?

Неслучайно наричаме учителите в университета преподаватели, защото ние се учим, а те ни преподават и учат как да мислим. Много често използвам наученото по редица учебни предмети в работата си и ми помагат. С много от преподавателите си все още поддържам контакти, имал съм удоволствието да ми бъдат лектори доайени във финансовата наука като проф. Радко Радков, например. Преподавателският колектив от катедра „Финанси и кредит” определено най-много са ми повлияли и на тях дължа много от успехите си. Няма как да не откроя моя научен ръководител проф. Стоян Проданов, от когото и до ден днешен се уча и на когото дължа успешното си професионално развитие.

С какво образованието в Свищовската академия Ви помага във Вашия професионален път?

Спомням си как проф. Андрей Захариев ни повтаряше, че най-важното не е какво знаем, а какво можем да правим със знанията си, и наистина се оказа така. В Академията успях да развия качества и да придобия компетенции, които в съчетание с наученото, са безценни в професията ми.

Кое отличава хората, завършили в Стопанската академия, и какво ги прави конкурентни на пазара на труда?

Вярвам, че успехът се крие в това да помагаш на другите да изпълнят потенциала си и преподавателите в Стопанската академия правят именно това. А в резултат, за своята вековна история, Свищовската академия има безброй примери за успешно реализирали се студенти, заемащи висши държавни длъжности, корпоративни лидери и иновативни предприемачи, истински професионалисти за пример и вдъхновение.

Какво послание можете да отправите към настоящите и бъдещите студенти на Стопанската академия или към нейните преподаватели?

Свищов е град на дарители, на велики българи, които дават пример за подражание и задължават да го следваме и препредаваме. С благодарност и признателност към всички преподаватели и с пожелания да продължават да палят искрата у своите студенти и да ги вдъхновяват да следват мечтите си, така както правеха с нас.