Възможност за работа, стаж или практика в други страни от ЕС, АЦККВО

„Твоята първа работа с EURES”

Това е схема за трудова мобилност, която помага на младите европейци да намерят работа, стаж или практика в други страни от ЕС.
Целта на новото издание на „Твоята първа работа с EURES” е да се помогне на около 5000 европейски младежи да намерят работа в други страни от ЕС през 2015 г. В инициативата участват няколко изброени по-долу европейски служби по заетостта.
Националните служби по заетостта предоставят информация за набиране на служители, намиране на подходящи работни места и финансиране - както на младежите, търсещи работа, така и на предприятията, желаещи да наемат хора от чужбина. Финансирането ще се предоставя в съответствие с условията и процедурите на тези служби.

Кой може да получи помощ?

  • Граждани на ЕС на възраст между 18 и 30 години, живеещи в страна от ЕС.
  • Всички законно установени работодатели в страните от ЕС, предлагащи договори с продължителност поне 6 месеца, при условие че заплащането и условията отговарят на националното трудово законодателство.

Каква помощ се предлага?

За младежи
По схемата се финансират езикови курсове или други форми на обучение. Покриват се и разходи за пътуване на млади хора, които кандидатстват за работа или стаж, за да се явят на интервю за работа и да се установят в друга страна от ЕС за започване на работа. Помощта за младите хора е описана в наръчника за 2014-2015 г.

За работодатели
Предприятията с до 250 служители могат да кандидатстват за финансова помощ за разходите за обучение на новоназначени служители, стажанти и практиканти и с цел да им помогнат да се установят.
В наръчниказа „Твоята първа работа с EURES“ за 2014-2015 г. са изброени условията и правилата за участие.

Държави (Служби по заетостта) участващи в „Твоята първа работа с EURES“:
Великобритания, Германия, Дания, Испания, Италия, Полша, Румъния, Словения, Холандия

За повече информация:

- http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=993&langId=bg
- изданието за 2014-2015 г.: „Твоята първа работа с EURES“
- вижте уеб страниците на службите по заетостта, участващи в схемата.