Възможности за участие на български студенти в Трети международен модел на ЮНЕСКО „Етика на използването на изкуствения интелект в образованието“ 12-14 август 2024 г., Алмати, Казахстан

Уважаеми Госпожи и Господа,
Информираме Ви, че в МОН е получено писмо от дирекция „Права на човека“ в МВнР с приложена показа от Националната комисия на Република Казахстан за ЮНЕСКО за участие на младежи на възраст от 16 до 25 години от всички държави членки на ЮНЕСКО в Третия международен модел на ЮНЕСКО „Етика на използването на изкуствения интелект в образованието“. Той ще се проведе в периода 12-14 август 2024 г. в Алмати, Казахстан.

В писмото си организаторите представят информация за Модела, който представлява образователна игра, в която участниците играят ролята на представители на държавите членки на ЮНЕСКО, като симулират срещи, които се провеждат в рамките на организацията. Участниците в тази симулация се запознават с работата и целите на ЮНЕСКО, придобиват представа за международните проблеми и за това как функционира международната политика. Целта е чрез преговори, дискусии и дебати да се търсят решения на различни глобални проблеми и предизвикателства.

Кандидатстването се осъществява на следния линк: https://forms.gle/5BdsjyLJKGhmz3rE7 до 27 майй т.г. Съгласно информацията в периода 28-30 май ще бъде направен подбор на кандидатите от всяка една държава, а на 3 юни ще бъдат обявени резултатите и списъкът с финалистите.

Подробна информация за условията на кандидатстване е налична в интернет на The Third International UNESCO Model on AI Has Been Launched Associations and Clubs for UNESCO Movement | UNESCO. След подбора финалистите на Третия международен модел на ЮНЕСКО ще получат допълнителна информация относно критериите за представяне в Модела на ЮНЕСКО и други допълнителни материали.

Участието в събитието е безплатно. Настаняването, храната и трансферите на финалистите в рамките на град Алмати за периода на програмата ще бъдат покрити от организационния комитет. Самолетния билет за отиване и връщане трябва да бъде покрит от изпращащата страна.