Възможностите на ЕС за бизнеса представи в Стопанска академия студентска организация AIESEC

Международната студентска организация AIESEC с Локален офис Свищов и Европейски информационен център Европа Директно - Сливен, организираха в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” презентация на тема „Възможностите на Европейския съюз за бизнеса”. Целта на презентацията бе да запознае студентите с възможностите, които ЕС предлага чрез своите фондове и програми като ги финансира по един или друг начин за да допринася за развитието във всяка една от страните -  членки.

Презентацията бе първата за настоящата академична година проява на локалния офис на AIESEC и бе открита от президента на местната студентска организация – Живка Петрова. Тя пожела на студентите успешна учебна година и реализиране на все по-ценни идеи за развитието на младите хора.

Гост-лектор бе Георги Генов, бивш възпитаник на свищовската Алма матер и член на младежки екип Европа директно – информационна служба, която помага на гражданите да намерят отговори на своите въпроси за Европейския съюз, включително и за това какви са права и възможности им като граждани на Евро-съюза.

Във връзка с темата на презентацията, Георги Генов поясни, че т.к. студентите в Стопанска академия в по-голямата си част изучават икономически специалности насочени към бизнеса е полезно още преди да излязат на пазара на труда да бъдат информирани как реализирането на техните идеи може да бъде подпомогнато и финансирано от Европейските програми.

Основните акценти на презентацията бяха свързани със структурните фондове, кохезионния фонд, програми за периода 2007-2013 година, част от Оперативните програми в България.  Генов поясни, че кохезионната политика на ЕС е една от най-важните политики в момента, която цели максималното сближаване на регионите и изравняването на тяхното развитие, както икономическо, така и социално.

 

Гост-лекторът предостави на свищовските студенти  полезни електронни информационни източници, които съдържат подробна информация за Европейските фондови програми и начина по който те финансират бизнеса и малките и средни предприятия.