Възможностите за социално-икономическа конвергенция на животозастрахователния и осигурителния пазар в България дискутираха на кръгла маса в Свищовската академия представители на науката и практиката

На 15.10.2022 г. в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” се проведе кръгла маса на тема „Социално-икономическа конвергенция на животозастрахователния и осигурителния пазар в България”. На научния форум, организиран от катедра „Застраховане и социално дело”, бяха представени резултатите от научноизследователски проект №2-2022 „Социално-икономическа конвергенция на животозастрахователния и осигурителния пазар в България“, финансиран по наредбата на МОН за финансиране със средства от държавния бюджет на присъщата за държавните висши училища научна дейност.
Кръглата маса събра над 30 участници – преподаватели от Академията, докторанти от докторска програма „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка (застраховане и социално дело), студенти от специалност „Застраховане и социално дело”, и представители на застрахователната и осигурителната практика.
Откриването на кръглата маса бе направено от ръководителя на проекта – доц. д-р Венцислав Василев, същевременно и ръководител на катедра „Застраховане и социално дело”. Той приветства участниците и представи проектния екип, съставен от 9 преподаватели, 2 докторанти към катедрата и 1 студент от специалност „Застраховане и социално дело”. Участниците в научния форум бяха запознати с целта и задачите на научноизследователския проект, заложените проектни дейности и постигнатите до момента основни резултати от тяхното изпълнение.
Акцентът в проведената дискусия бе поставен върху сходствата между животозастраховането и пазарноориентираното социално осигуряване, динамиката на тяхното пазарно развитие и предлаганите на животозастрахователния и осигурителния пазар в България продукти. След оживена дискусия участниците в кръглата маса се обединиха около становището, че установените сходства са основа за очертаване на направления за социално-икономическа конвергенция на животозастрахователния и осигурителния пазар в България. Сподели се мнението, че научното изследване ще обогати научното познание по проблематиката на застраховането и социалнозащитните дейности и ще позволи трансфериране на изследователските резултати в учебния процес. Участниците в научния форум изразиха надежда, че резултатите от  научноизследователския проект ще получат необходимата публичност, за да стигнат до широк кръг заинтересовани страни – научни работници, представители на застрахователната и осигурителната практика, докторанти, студенти.