Възпитаничка на Стопанска академия стана световен шампион по ускорен шахмат за жени за 2012 г.

Антоанета Стефанова, възпитаничка на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов, стана световен шампион по ускорен шахмат за жени за 2012 г. в Батуми (Грузия).

 

В 11-кръговия турнир, българската гросмайсторка,  бившата световна и европейска шампионка, завърши еднолично първа с актив от 8,5 точки. Световната титла си оспорваха 50 топ състезателки. След Ети (както е известна сред колегите си Стефанова) завършиха състезателките от световния елит Александра Костенюк (Русия) и Хъмпи Конеру (Индия) с равен резултат от 8 точки, но с различни допълнителни показатели.

Най-добрата ни шахматистка Антоанета Стефанова, завършва магистратура в Стопанска академия през 2009г. със защита на дипломна работа на тема „Анализ на финансовото състояние на фирмата”. Научен ръководител на Ети е доц. д-р Андрей Захариев и както той се изразява тогава, „пред 4-членната държавна изпитна комисия дипломантката разигра успешен дамски гамбит, довел до отлична оценка”.

По-късно дипломата на Антоанета връчва ректорът на Стопанска академия проф. д-р В. Адамов с пожелание за „покоряване на шахматния Олимп”. 

Пет години преди дипломирането си като магистър на свищовската Алма матер – през 2004г., Антоанета Стефанова става шампионка по класически шахмат. Днес, 8 години по-късно, тя е световен шампион по ускорен шахмат за жени. 33-годишната Ети, заредена със сили и амбиции да бъде на върха, продължава да прославя страната ни, да бъде пример и повод за гордост на близките си, на преподавателите и колегите си от свищовското висше училище, и на всички българи.