Възпитаник на Стопанска академия представи пред свищовската общественост новата си книга и получи плакет на родната Алма матер


Премиерата на новата книга на най-добрия съвременен български сатирик Георги Кушвалиев – възпитаник на Стопанска академия, бе част от културния афиш на празника „Свищовски лозници” 2018. Авторът гостува в Свищов, за да представи книгата си с епиграми „Дебили-недраги”. Пред почитатели на неговото творчество, събрали се в двора на къщата-музей на Алеко Константинов, авторът не скри емоциите си от завръщането му в града на Щастливеца и в родната Алма матер. 
Като студент в Стопанска академия (от учебната 1974-1975 г.), Георги Кушвалиев е участвал в студентския театър и в литературния клуб „Николай Лилиев”. След дипломирането му, става ръководител на театрално студио „Комедия” и на литературния клуб „Н. Лилиев”. Бил е назначен за председател на академичния Клуб за естетическо възпитание (по-късно Студентски дом на културата). Именно в къщата-музей на Алеко, три последователни години като студент, Георги Кушвалиев е получавал първа награда от Националната среща на студентите – сатирици и карикатуристи „Щастливеца”. С неповторимото си чувство за хумор, майсторът на сатиричното слово има издадени и други три книги с епиграми – „Шеста глуха” (2006), „Седма сляпа” (2007) и „Минирани мисли” (2011). Георги Кушвалиев е първият носител на наградата „Крилатият козел”, учредена през 2017 г. в памет на Радой Ралин от неговия син, Кин Стоянов. Сборникът „Дебили-недраги” е неоспоримото доказателство за това, че у нас има достойни последователи на събратята сатирици Радой Ралин-Борис Димовски и затова самата книжка има формата на изгорената преди точно 50 години „Люти чушки”. 



След представянето на новата му книга, Георги Кушвалиев бе удостоен с плакет на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, който от името на академичното ръководство му връчи Маргарита Дончева – един от следващите директори на СДК. Държейки в ръце почетния знак на родната Алма матер 40 години след дипломирането му, Георги Кушвалиев благодари „за оказаната му огромна чест” с дълбоко вълнение и нескрита емоционалност, подчертавайки неразривната си връзка със Свищов и Висшето училище.
Възпитаникът на Стопанска академия получи плакета в присъствието на своето семейство, Кин Стоянов, художника Йовчо Стоянов (автор на карикатурите в представената книга), Христо Петров (издател на всичките му книги и също възпитаник на Стопанска академия), много приятели от студентските му години, жители и гости на Свищов.