Възпитаник на Стопанска академия учи настоящите студенти как да интервюират рабодотатели

Тренинг на тема „Как да интервюираме рабодотателя, а не той нас?” се проведе за студентите в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Организатор на проявата бе Образователен и кариерен център, а за гост-лектор бе поканен Бойко Проданов, завършил Свищовската Алма матер с магистърска степен по „Финансов мениджмънт”.

Представяйки лектора, директорът на Образователния център – гл. ас. д-р Николай Нинов поясни, че Б. Проданов е мениджър „Човешки ресурси” на First Online Solutions – България (компания занимаваща се с Интернет/Електронна търговия, Информационни технологии, Маркетинг/Реклама/ПР, Телекомуникации).  

Целта на срещата бе да се представят пред потенциалните участници на пазара на труда – студентите на Стопанска академия, различни трикове, които да използват при кандидатстването си за работа. Лекторът показа на студентите как мислят в отдел „Човешки ресурс”, обясни им  какво може да ги отличи от другите кандидати и как могат да проверяват бъдещия си работодател. „Когато кандидатствате вие сте по-силната страна” – заяви пред младите хора лекторът от позицията на седем години опит с хора и подбор на персонал за няколко големи компании.


Един от съветите, които Бойко Проданов отправи към студентите е всичко, което им хареса и научат по време на тренинга да започнат да го прилагат на практика за да не остане като „поредната лекция, поредното нещо записано в някой тефтер”. Чрез видеоклип той демонстрира провеждане на интервю за работа като акцентира върху грешките, които допускат и интервюиращият, и  кандидатът. „Искам да ви направя участници на пазара на труда не само като хора, които ще получават заплата и някой ще експлоатира, а като хора, които имат самочувствието да избират желаната работа и да станат работодатели” – каза още лекторът. Той апелира към младите икономисти да изтрия от съзнанието си т. н. „негативни фрази” и при явяване на интервю за работа да не използват изрази като  „не мога”, „не искам”, „горе долу” и др. подобни, а да използват например фрази „със сигурност”, „доказано е че…”, „поемам ангажимента” и да излъчват увереност.

Гостът посъветва студентите да си направят професионален профил в контактните социални мрежи, да събират информация за бъдещия работодател от различни източници (сайтове, работещи в дадената компания) и имайки различно мислене, да спрат да прилагат стереотипите. „Необходимо е да вложите творчество при подготовката на автобиографиите си, за да впечатлите още с тях конкретните работодатели и те да се състезават за вас” – каза още Бойко Проданов.

В рамките на тренинга под формата на ролева игра, лекторът провокира студентите да се опитат само за 1 минута време си уредят 4 срещи с хора от залата. Освен това той им даде възможност и да проведат дискусия с  конкретни въпроси, които ги вълнуват.  В края на срещата гостът  изправи всички присъстващи в препълнената 1-ва аудитория на свищовската академия за да се огледат около себе си и да видят на колко много хора имат възможност някога да помогнат.

Бившият възпитаник на Стопанска академия и настоящ мениджър провокира настоящите студенти и присъстващите преподаватели да положат клетва, която наподобявайки завещанието на Дарителя Димитър Ценов, гласи: „Обещавам да дам своята скромна лепта и да защитя инвестицията в себе си и в образованието, и да докажа че съм един от най-добрите, и ще помогна на всеки един, който е възпитаник на Академията. Заклех се!”.

Срещата закри директорът на Образователния и кариерен център гл. ас. д-р Николай Нинов с пожелания към студентите за успех и дръзновение.