Възпитаници на едно и също училище завоюваха първите места в направления „Икономикс“ и „Счетоводство“ в 11-то национално състезание за средношколци в Стопанска академия

11-то издание на националното ученическо състезание по икономика събра в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ възпитаници на 25 средни училища от страната. Поредното издание на иновативната за България проява на Свищовската Алма матер се проведе в направленията „Търговия“, „Туризъм“, „Иновации в бизнеса“, „Счетоводство“ и „Икономикс“. Състезанието се оказа предизвикателство за средношколци от ПГТМ – Ботевград, Търговска гимназия – Бургас, Старопрестолна гимназия по икономика – Велико Търново, ПГТ – Велико Търново,  Неврокопска професионална гимназия – Гоце Делчев, Финансово-стопанска гимназия – Добрич, ПГИ „Рачо Стоянов” – Дряново, ПГСС – Исперих, ФСГ – Монтана, ПГСС – Попово, ДФСГ „Интелект” – Плевен, ПГТ – Плевен, Национална търговска гимназия – Пловдив, ПГИ „Робер Шуман” – Разград, ЗПГ „Климент Арк. Тимирязев“ – Сандански, ДТГ „Димитър Хадживасилев” – Свищов, ПГСУАУ „Атанас Буров” – Силистра, ПГИ – Сливен, ПГ „Ген. Владимир Заимов“ – Сопот, НТБГ – София, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски” – Ст. Загора, СОУ „Христо Ботев“ – Тутракан, ФСГ – Хасково, СОУ „Васил Воденичарски” – Хайредин и ПГИ – Шумен. По брой на училища, участващи за първи път в националното състезание, 11-то издание постави нов рекорд за изминалите 4 години от началото на тази инициатива.

С приветствие от името на академичното ръководство, националното ученическо състезание откри зам.-ректорът по „Студентска политика и академично развитие“ проф. д-р Теодора Димитрова. Представяйки Стопанска академия, тя припомни делото на Димитър Ценов, който със завещанието си от преди 103 години изрича заръката в родния му град Свищов да се създаде Висше търговско училище по подобие на германските висши училища и в него да се преподават стопанските науки, банковото дело, застраховането и търговските науки. Проф. Димитрова представи данни от анкетно проучване за Европа, според което днес възпитаниците на Стопанска академия се чувстват „оптимално подготвени за своята професионална кариера“ и то благодарение на образованието, получено именно в Свищов. „Радващ факт е и, че преобладаваща част от нашите възпитаници искат да направят успешна професионална реализация в България“ – каза още проф. Димитрова. В обръщението си към учениците, тя им пожела да се потопят в неповторимата академична атмосфера на Свищовската Алма матер и в „магията на казусите“, с които преподавателите от ресорните катедри ги предизвикват да покажат своите знания, умения и ефективни решения.

Сред гостите на официалното откриване бяха проф. д-р Любен Кирев – зам.-ректор по „Обучение и научни изследвания“, проф. д-р Анета Денева – декан на факултет „Производствен и търговски бизнес“, проф. д-р Атанас Атанасов – декан на факултет „Стопанска отчетност“, преподаватели, студенти и докторанти, учители, придружаващи учениците.


Приветствия към участниците в състезанието отправиха ръководителите на катедрите, съорганизатори по отделните направления и директорът на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността – доц. д-р Николай Нинов. По повод Международния ден на щастието, в който бе открито 11-то национално ученическо състезание, доц. Нинов призова участниците да прибавят към своя дрескод и прекрасните си усмивки.

Състезанията в направления „Икономикс“ и „Счетоводство“ бяха организирани в рамките на един ден. Ученическата надпревара бе под формата на решаване на индивидуален тест в заявеното направление, което изискваше солидни познания в съответната област.

Като ръководител на катедра „Обща теория на икономиката“, в приветствието си към участниците зам.-ректорът проф. д-р Любен Кирев подчерта, че в последните десетилетия се налага мисленето, че светът навлиза в нов тип икономика – икономика, основана на знанието. „В тази икономика основен продукт и основен ресурс е знанието, а знанието се придобива чрез учене“ – каза проф. Кирев. Перефразирайки руски учен, той подчерта, че ако една страна е образована, тя ще бъде и богата. Говорейки за ползите от висшето образование, проф. Кирев обърна внимание на учениците, че с придобитите знания те намаляват риска от това да изпаднат в групата на безработните. Цитирайки конкретни данни, той подчерта, че най-нисък е процента на безработните с висше образование, а заплащането е най-високо. По думите му, образованието е трамплин към израстване в кариерата и реализиране в по-престижни сфери на стопанската дейност. „Такива знания се предават в Стопанска академия и не случайно ние тук казваме „Днес свищовски магистър, утре български министър“ – заяви проф. Кирев с пожелание към учениците за успех и в състезанието, и в живота.

От името на катедра „Счетоводна отчетност“, учениците и техните учители приветства ръководителят на катедрата – доц. д-р Станислав Александров. Той изказа благодарност и към ръководствата на училища за предоставената на средношколците възможност да дойдат в Свищов, да се докоснат до академичната атмосфера и да премерят сили със свои връстници от цялата страна. Говорейки за успешно реализираните възпитаници на Стопанска академия, доц. Александров подчерта, че действащият министър на финансите е възпитаник именно на специалност „Счетоводство и контрол“ и пожела успех на избралите състезателно направление „Счетоводство“.

В оспорваната индивидуална надпревара, и в двете направления първите места завоюваха възпитаници на едно и също училище. В състезанието по „Икономикс“ учениците решаваха индивидуален тест от 60 въпроса, обхващащи микро– и макроикономика. Със сбор от 52 точки при 60 възможни, на първо място се класира Йовка Църкова от ТГ „Княз Симеон Търновски” – Ст. Загора.


В направление „Счетоводство“, където тестът от 30 въпроса  включваше основи на счетоводството, финансово и управленско счетоводство, на първо място се класира Теодора Кючюкова от Старозагорската Търговска гимназия.

Според председателстващите комисиите – ръководителите на двете катедри, всички участници в тези направления са показали много добри познания в съответната област.