Възпитаници на Стопанска академия отново са сред одобрените кандидати за студентски стипендии Буров

Седем студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” са сред одобрените кандидати в тазгодишния конкурс на фондация „Атанас Буров” за студентски стипендии. След успешно преминали първи и втори кръг от конкурса, и направената селекция на най-добрите, свищовските студенти ще бъдат сред предложените за одобрение от Управителния съвет на фондацията.


Всяка година фондация „Атанас Буров” отпуска стипендии за студенти от български висши учебни заведения, които се обучават по икономически специалности. Размерът на стипендията е  250 лева месечно и се изплаща за деветте учебни месеца. Право на участие имат студенти, които се обучават в редовна форма, имат завършен най-малко трети курс и успех от цялото следване не по-малко от много добър (5.00). Кандидатстването е чрез тест и събеседване, които фондацията провежда в Свищов, Варна и София. При последния етап, на база допълнителни критерии, УС  одобрява между 15 и 20 студенти. По информация от изпълнителния директор на фондацията Владимир Ташков, който присъства на проведения конкурс в Свищов, тази година ще бъдат отпуснати отново 16 стипендии.

За да кандидатстват за стипендианти на Фондация  „Атанас Буров”, в Стопанска академия се явиха около 40 студенти от Свищов, Русе и Велико Търново. Успех на участниците пожела зам.-ректорът по студентска политика и академично развитие проф. д-р Теодора Димитрова. Тя изрази удовлетвореност от дългогодишното партньорство и  подкрепата, която фондацията осигурява на свищовските възпитаници не само чрез студентските стипендии, но и чрез провежданите обученията под формата на лятно училище.  

Владимир Ташков също отправи пожелания за успешно представяне към участниците и им даде напътствия за решаването на писмения тест. Студентите имаха на разположение един астрономически час за да отговорят на 30 въпроса от затворен тип, свързани със счетоводство, финанси, банкиране и др. икономически области. Постигналите над средното за аудиторията ниво, бяха поканени на събеседване. С най-високи резултати от участвалите в първи и втори кръг студенти от Свищов са Полина Русева, Боряна Антонова, Живко Тодоров, Ради Димитров, Никола Илиев, Ивайло Димитров и Мирослав Тодоров. 

Отчитайки резултатите от проведения конкурс в Свищов, изпълнителният директор на фондацията сподели, че възпитаниците на Стопанска академия винаги имат добро представяне не само при кандидатстването за стипендии, но и в други инициативи, каквато е лятното училище. Добрата им подготовка той свърза и с факта, че именно в Свищов е създадена финансовата школа.

С нескрито вълнение Владимир Ташков сподели, че самият той като студент в София е обучаван от свищовски преподаватели, създали финансовата катедра в УНСС. „Създадената през 1992 г. от група ентусиасти фондация има за цел да стимулира развитието на младите хора в България” – каза още той. По думите на Владимир Ташков, който е един от създателите на Фондация „Атанас Буров”, през изминалите години са предоставени над 300 студентски стипендии и близо 70% от стипендиантите са приети на работа в банките и индустриалните компании-настоятели във фондацията.

Резултатите от тазгодишния конкурс за студентски стипендии „Буров” с одобрените от Управителния съвет на Фондацията кандидати ще бъдат обявени през месец декември.