Възпитаници на Стопанска академия с медали от национално първенство по Kиокушин карате

Възпитаници на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” завоюваха два бронзови медала в тазгодишното издание на националното първенство по карате Киокушин за Купа „Ояма”. В кумите двубоите участваха състезатели на Българска Карате Киокушин Федерация (БККФ) при мъжете и при децата до 14 години.

Честта на Стопанска академия защитиха Димитър Запрянов и Пламен Костов. Димитър, който е студент в IV курс на специалност „Икономика на индустрията”, се класира трети при мъжете до 75 кг. и с бронзовото отличие допълни колекцията си от трофеи в най-твърдият стил карате. Пламен е дипломиран магистър в МП „Финансов контрол и вътрешен одит”, член е на Алумни клуба на каратистите към асоциацията на възпитаниците на Стопанска академия.


„В Киокушин карате при мъжете и жените битките са много тежки и оспорвани, а това прави постиженията в тази възрастова група изключително значими” – коментира представянето на бронзовите медалисти треньора на Спортен карате клуб „Академик” - сенпай Митко Божанов. Той подчерта успеха и на по-малките състезатели от клуба, които завоюваха златен и сребърен медал – Велислав Ангелов, шампион при момчетата до 12 г. в категория до 50 кг. и класиралата се на 2-ро място Ели Ангелова при момичета до 10 г. в категория до 30 кг.  

В национално първенство по карате Киокушин за Купа „Ояма” треньорът на свищовските студенти получи поредна възможност за изява - сенпай Митко Божанов (I-ви дан в Киокушин карате) бе част от съдийския екип в най-твърдия стил карате.

Митко Божанов е почетен председател на Алумни клуб „Академик Свищов - Киокушин Карате” и вече шеста поредна година се стреми да развива карате Киокушин като университетски спорт. Пред студентите трениращи този спорт в Свищов престои ежегодният международен летен лагер, който се провежда в к.к. Камчия и събира над 500 каратисти от страната и чужбина. През септември ще се състои Държавно първенство за мъже и жени.