Възпитаници на Стопанска Академия със златни медали от национално първенство по Киокушин карате

Възпитаници на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” завоюваха два златни медала на тазгодишното издание на Националното първенство по карате Киокушин за Купа „Ояма”. Първенството се проведе на 21,06,2015 г. в град Нови пазар. В двубоите, в дисциплината „Кумите“, участваха състезатели на Българска Карате Киокушин Федерация (БККФ) при мъже, жени и при децата до 10 годишна възраст.

Честта на Стопанска академия защитиха Димитър Запрянов и Анатоли Лозанов. Димитър, който е студент в магистърска програма „Бизнес планиране”, се класира първи, с което стана шампион при мъжете до 75 кг. Анатоли е дипломиран магистър в МП „Счетоводство и одит в не финансовите предприятия ”. Той извоюва златен мефал и шампонска титла в категорията до 80 кг при мъжете. И двамата състезатели са членове на Алумни клуба на каратистите към асоциацията на възпитаниците на Стопанска академия и със златните отличия допълниха колекциите си от трофеи в най-твърдият стил карате.

„В Киокушин карате при мъжете и жените битките са много тежки и оспорвани, а това прави постиженията в тази възрастова група изключително значими” – коментира представянето на златните медалисти треньора на Спортен карате клуб „Академик” - сенпай Митко Божанов. Той подчерта успеха и на останлите състезатели от клуба. Сребърен медал при мъжете завоюва Константин Ангелов, а най-малките състезатели на клуба бяха наградени с бронзови отличия.

Митко Божанов е почетен председател на Алумни клуб „Академик Свищов - Киокушин Карате” към асоциацията на възпитаниците на Стопанска академия и вече седма поредна година се стреми да развива карате Киокушин като университетски спорт. Носител е на първи дан (черен пояс в Киокушин карате) и притежава квалификация „Треньор по карате“ придобита в Национална спортна академия „Васил Левски“ - град София.

Пред студентите трениращи този спорт в Свищов престои ежегодният международен летен лагер, организиран от Българска Карате Киокушин Федерация. Лагера се провежда в к.к. Камчия, а тази година се очаква да участват над 650 каратисти от страната и чужбина.