Виолина Маринова: Горда съм, че завърших образованието си в Свищовската академия

По повод на своята 85-годишнина Стопанска академия Димитър А. Ценов“ стартира рубриката Успешните възпитаници“. В нея ще бъдат публикувани интервюта с възпитаници на Академията, които заемат ръководни длъжности в корпоративния сектор, намират се на престижни позиции в обществото или са водещи експерти в своята област. Разисквани теми в рубриката ще бъдат кариерната реализация и ролята на Стопанската академия за формирането на професионалните компетенции на младите хора. Ще бъдат представени и посланията на успешните възпитаници на Свищовското висше училище към академичната общност и техните съвети, препоръки и напътствия към неговите настоящи и бъдещи студенти. 

Днес наш гост е г-жа Виолина Маринова, която е член на Надзорния съвет на Банка ДСК. В продължение на осемнадесет години г-жа Маринова е била председател на Управителния съвет и Главен изпълнителен директор на втората по големина банка у нас. В момента тя е председател и на Надзорния съвет на Пенсионноосигурителната компания ДСК Родина.


Здравейте, г-жо Маринова! Благодарим Ви, че приехте нашата покана за интервю. Представете се накратко. Кое е Вашето родно място и къде живеете в момента?
Благодаря за поканата да се включа в новата ви рубрика „Успешните възпитаници”. Родена съм и живея в София.


С какво се занимавате сега и на какъв етап се намира Вашата професионална кариера?
Имам дългогодишна кариера в Банка ДСК. През последните осемнадесет години бях председател на нейния Управителен съвет и Главен изпълнителен директор на банката. В края на 2020 г. се пенсионирах и сега съм член на Надзорен съвет на Банката. Председател съм и на Надзорния съвет на Пенсионноосигурителната компания ДСК Родина.   


Кои са най-големите предизвикателства, които срещате в работата Ви?
През цялото време, през което работя в Банка ДСК от започване работа на гише през 1971 г. и по късно на всяка следваща позиция, винаги съм харесвала да работя с клиенти. Освен това голямо предизвикателство за мен е внедряването на системи, които опростяват процесите и спомагат за тяхната бързина. Това води до клиентска удовлетвореност.

Кои качества считате за важни, за да сте успешна в своята работа? Как ги възпитавате в себе си?
Много са качествата, които трябва да притежава един ръководител, но основното е трудолюбие и отношение към хората. Служителите са най-важното нещо във всяка структура. Трябва да си търпелив и да изслушваш хората, да им възлагаш решения, зад които стоиш, тоест носиш отговорност за всяко твое разпореждане. Трябва да се мотивират служителите и да се търси решение за всеки казус, не само служебен, но и такъв от личен характер. Всеки ден се замислях дали съм постъпила правилно и се променях. Дори и грешките са ми помагали, за да се променя.

Какво обичате да правите в свободното си време? Имате ли хоби?
В свободното си време обичам да чета книги, да посещавам театрални постановки и художествени изложби. Много обичам да пътувам у нас и в чужбина, както и да посещавам свети места, исторически и културни забележителности.

Кога и в коя специалност завършихте висшето си образование в Стопанската академия?
През 1977 г. завърших специалност „Финанси и кредит”. Това е областта, която ми е най-интересна и това работя през целият си трудов път.

Защо избрахте Свищовската академия за свое висше училище? Какво я отличава от другите университети у нас?
Когато кандидатствах в гр. София, там нямаше специалност „Финанси и кредит”. Когато отидох да се запиша в Стопанската академия разбрах, че това е правилното ми решение! В София възстановиха тази специалност през 1977 г., но аз завърших в Свищов.
 

Кои са най-хубавите и ярки спомени от студентските Ви години?
Аз нямам много спомени от студентските години, защото учех задочно и присъствах само на очни занятия. За изпитите пристигах в деня преди изпита и след това пътувах обратно. Доста ми беше трудно. Пътувах през нощта и сутринта направо отивах на работа.

Кои от изучаваните учебни дисциплини можете да посочите като най-полезни за Вас и кои преподаватели са Ви повлияли най-много?
Всеки предмет ми е помагал в живота и не мога да фаворизирам нито един. Като преподаватели, които са ми повлияли, мога да посоча професор Методи Христов и професор Велчо Стоянов.

С какво образованието в Свищовската академия Ви помага във Вашия професионален път?
Горда съм, че завърших образованието си в Свищовската академия и винаги съм споделяла с колеги, колко ми помага в живота.

Кое отличава хората, завършили в Стопанската академия, и какво ги прави конкурентни на пазара на труда?
Не мога да кажа с точност какво ги отличава, но като ръководител мога да кажа, че служителите на Банка ДСК, които са завършили в Стопанската академия, са адаптивни, мислят логично и са трудолюбиви. 

Какво послание можете да отправите към настоящите и бъдещите студенти на Стопанската академия или към нейните преподаватели?
Моето послание към младите хора е да бъдат уверени в себе си и да се трудят сериозно. В трудни моменти да не се отчайват, а да търсят решение и да гледат напред! Успехът обича смелите!