Випускници на Стопанска академия учредиха Алумни клуб 30 години след дипломирането си

Възпитаници на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” от випуск 1984 г. на специалност „Финанси, кредит и застрахователно дело” учредиха 42-рия поред клуб към Алумни асоциацията на Свищовското висше училище. Учредителното събрание се проведе по време на другарска среща по повод 30-годишнината от завършване на випуска. За председател на клуба бе избран доц. д-р Людмил Несторов, за председател на учредителното събрание – Галя Йоцова, а за протоколист – проф. д-р Поля Ангелова. Присъстващите се обединиха около идеята клубът да носи името на престижната специалност, която са завършили, а именно „Финанси, кредит и застрахователно дело – випуск 1984 г.”.

Учредяването на Алумни клуба ще предостави възможности за споделяне на ценния професионален опит, който притежават успешно реализиралите се  във различни сфери негови членове, както и подпомагане на настоящите и бъдещите студенти, обучаващи се в специалностите и програмите, които развива Стопанска академия.

Като основна задача клубът си поставя подпомагане на академичния живот и ползотворно партньорство в професионалната, социалната и бизнес сфери с Академията и други заинтересовани страни. Членовете на клуба изразиха желанието си за провеждане на ежегодни срещи, за запазване на приятелството и сътрудничеството между студентите, завършили Свищовското висше училище, и разширяване на Алумни клуба с привличането на нови членове. Бившите възпитаници на специалността, вече утвърдени професионалисти, се обединиха в стремежа си за представяне на Академията на национално и международно ниво, повишаване и защитаване академичната репутация на училището.

Освен с учредяването на Алумни клуба, мили спомени от студентските години и приятни емоции от завръщането в родната Алма матер, присъстващите от випуск 1984 г. на спец. „Финанси, кредит и застрахователно дело” ще запомнят другарската си среща и с изненадите, подготвени от организаторите. За първи път те имаха възможност да облекат академични тоги и шапки – церемония, която през последните години се превръща в традиция за другарските срещи в Стопанска академия и допринася за емоционалните преживявания на випускниците. Освен това за присъстващите бе осигурено посещение на Академичния музей, който не е съществувал в този вид при тяхното дипломиране. Чрез снимки, документи, експонати и презентация от уредника на музея, випускниците имаха възможност да проследят историята на Академията от нейното създаване през 1936 г. до днес.


Спазвайки установената традицията, учредителите на новия Алумни клуб се фотографираха пред паметника на Дарителя Димитър Ценов, пред Ректората и пред паметника на дарителите в градинката пред Стопанска академия, с което изразиха своята почит и признателност.