Висшето образование и бизнеса като партньори в обучението на студентите дискутираха в Стопанска академия

Кръгла маса на тема „Висшето образование и бизнеса - партньори в обучението на студентите по отраслови специалности” събра в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” представители на академичната общност и бизнеса. Форумът, организиран от Факултет „Производствен и търговски бизнес”, бе една от финалните дейности по проект „Нови знания и умения за успешна професионална реализация на студентите от СА „Д. А. Ценов” – Свищов”. Сред гостите бяха заместник-ректорът проф. д-р Любен Кирев – ръководител на проекта,  доц. д-р Анелия Радулова – координатор на проекта, ръководители на катедри към Факултета, представители на практиката.


Откривайки форума, проф. Кирев приветства участниците от името на академичното ръководство и поздрави  организаторите за избора на тема на кръглата маса. По думите му, темата е особено актуална пред вид разрива, който съществува в България между очакванията на бизнеса по отношение на подготовката на специалистите с висше образование и очакванията на висшите училища по отношение на участието на бизнеса в обучението на студентите. Проф. Кирев даде пример със САЩ, където бизнесът заделя за образование толкова средства, колкото заделя и държавата, и пожела за в бъдеще все повече да укрепва връзката между висшето образование, бизнеса и държавата.  

Деканът на Факултет „Производствен и търговски бизнес” – проф. д-р Анета Денева, представи постигнатите по проекта резултати от дейностите, реализирани от участващите катедри „Индустриален бизнес и предприемачество”, „Търговски и туристически бизнес” и  „Аграрна икономика”. Общият брой на проведените срещи-дискусии с представители на практиката е 9, сключени са 8 меморандума за сътрудничество, обсъдени са 15 учебни програми и са актуализирани 13. Реализираните дейности със студенти са 10 семинарни занятия и 3 майсторски класа, в които обученията са проведени от специалисти от практиката, реализирани са 16 посещения в реална работна среда. „Ние сме наблегнали на посещенията в реална работна среда тъй като и самия профил на Факултета е такъв, че предполага по-тесни връзки с практиката” – каза проф. Денева. Тя подчерта, че това е било най-впечатляващата част за студентите, което беше видно и от снимките, онагледяващи направената презентация. Фотосите показаха посещения в хотел „Хилтън”, в производствени предприятия, на полето сред земеделска техника, в офиси на застрахователни компании.  

Презентираните три доклада в рамките на кръглата маса представиха три различни гледни точки относно връзката между теорията и практиката. Доц. д-р Петя Иванова от катедра „ТТБ” говори за висшето образование в областта на туризма. С цел да обоснове необходимостта и важността на обучението и образованието по туризъм, тя цитира данни на Световната туристическа организация за състоянието на туризма към настоящия момент и прогнози на Световния съвет за пътувания и туризъм към 2020 г. Във връзка с ролята на университетите в икономика на знанието, доц. Иванова коментира основни насоки, свързани с това към какво трябва да се приспособят университетите в настоящото развитие. Сред представените насоки като цяло и в частност за обучението по туризъм, бяха интернационализацията на образованието и научните изследвания, развитие на сътрудничеството между университетите и индустрията,  развитие на информационните и комуникационни технологии.


Като експерт по проекта, доклад изнесе Христо Цветанов –член на УС на Института по агростратегии и иновации. Той коментира различни аспекти на учебните дисциплини и направи предложения, изхождайки от практическия си опит. Едно от предизвикателствата, които той отправи към студентите от спец. „Аграрна икономика” е да прилагат теоретичните си знания, разработвайки за практиката реални проекти за кандидатстване по Оперативна програма „Развитие на селските райони” и по други европейски програми за финансиране.

Доклад на тема „Участие на индустриалните предприятия в учебния процес на студентите от спец. „Индустриална бизнес икономика”” представи гл. ас. д-р Зоя Иванова от катедра „ИБП”. Коментирайки основните участници на пазара на труда „правителство”, „бизнес”, „образователни институции” и „младежи, завършили висше образование”, тя подчерта, че е необходима промяна в принципа за придобиване на нови знания като се премине от „учене” към „учене чрез действие” (learning by doing). Във връзка с ползите от партньорството между висшето образование и бизнеса, ас. Иванова даде за пример реализацията в Стопанска академия на проекта за нови знания и умения за успешна професионална реализация на свищовските студенти, овладявани чрез провеждане на семинарни занятия и майсторски класове от специалисти от практиката, както и чрез посещенията в реална работна среда.

Самите студенти, участващи в кръглата маса също изразиха удовлетвореност от реализираните дейности и заявиха желание за увеличаване броя на този тип обучения, които обогатяват познанията им в областта на изучаваните от тях специалности.

Сред участниците във форума бяха биопроизводителите Албена Симеонова и Пепо Петров – членове на Българска асоциация – Биопродукти. Един от акцентите в тяхната презентация бе това, че биоземеделието ще заема все по-голям дял от земеделието, имайки пред вид ролята и влиянието на еко-производството върху здравето на хората и върху опазването на околната среда. Гостите почерпиха участниците в кръглата маса с биопродукти собствено производство.