Висшето образование и бизнесът в контекста на Стратегия „Европа 2020” дискутираха в Стопанска академия

Кръгла маса на тема „Висшето образование и бизнесът в контекста на Стратегия „Европа 2020” събра в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” преподаватели, студенти и представители на практиката. Форумът бе една от последните прояви, организирани по проект „Нови знания и умения за успешна професионална реализация на студентите от СА „Д. А. Ценов” Свищов.


„В контекста на Стратегия „Европа 2020” днес ние търсим възможност за създаване на действаща модерна и ефективна система на висшето образование, в центъра на която е човекът с неговите личностни качества и интелектуален потенциал, която да гарантира  подготовка на проактивни, иновативни и мотивирани специалисти, подготвени за  успешна професионална реализация и способност за прилагане в практиката на усвоените във висшето училище знания и умения”. С тези думи координаторът на проекта доц. д-р Анелия Радулова откри форума. В обръщението си към участниците тя подчерта, че целта на дискусията е студенти, преподаватели и представители на практиката заедно да намерят пътя за скъсяване на разстоянието „висше образование – бизнес”.

Сред гостите на форума бяха проф. д-р Любен Кирев – зам.-ректор на Стопанска академия и ръководител на проекта, кметът на община Свищов Станислав Благов, Томчо Томев – ръководител на Националния център за оценка на компетенции към Българска стопанска камара, Людмил Йорданов – зам.-началник на Митница Свищов, директори на различни институции, изпълнителни директори на фирми, експерти от практиката.

Приветствайки „пионерната” инициатива на Стопанска академия, кметът Станислав Благов заяви: „В град като Свищов, където се намира едно от най-значимите висши училища в България, ние трябва да бъдем изключително адекватни към предизвикателствата и претенциите на съвременното общество, защото конкуренцията вече не е само в една отделна страна или регион, а е свързана с реализация в един огромен пазар – повече от 470 милиона, какъвто е пазарът на ЕС”.


Кметът подчерта, че едва 1/5 от всички български студенти, които завършват висшето си образование, успяват да намерят реализация по специалността си. По думите му, този проблем е реален и за община Свищов, затова трябва висшето образование и бизнеса заедно да търсят начини за реализацията на амбициозните млади хора, което е изключително важно и необходимо за българската икономика.

Освен представители на практиката, в дискусията с презентации участваха преподаватели и студенти. Доц. д-р Пенка Шишманова представи състоянието и предизвикателства пред развитието на специалностите в Стопанска академия в съответствие с потребностите на бизнеса. За моделите на взаимодействие между бизнеса и образователните институции говори доц. д-р Галина Захариева. С перспективите в използването на електронно обучение участниците в кръглата маса запозна доц. д-р Веселин Попов. Доц. д-р Драгомир Илиев презентира алумни организациите като средство за трансфер на знания от практиката към обучаемите. Представител на бизнеса сподели, че тяхната компания непрекъснато увеличава разходите в търсенето на подходящи кадри, като посоката е изменена, т.е. вече не се търси толкова опит, колкото персоналности и качества. В тази връзка той подчерта, че алумните клубове ще бъдат основно средство за набиране на кадри и заедно с доц. Илиев вече работят в тази посока на сътрудничество. Мнения по темата на кръглата маса изразиха и студенти, участвали в различни проектни дейности.


„Бизнесът не купува и не наема дипломи. Купуват се и се наемат реални знания и компетентности, което пък води до засилване значението на сертифицирането” – това заяви в своето изказване Томчо Томев. Той обърна внимание и към още един много важен проблем – жизненият цикъл на компетенциите. Според него, жизнения цикъл е около 2-3 години, след което всеки трябва да продължи да се обучава (в сферата на икономиката жизненият цикъл е около 7-9 години). „Това означава учене през целия живот, от което университетите стоят встрани” – каза Томов и подчерта, че всички университети трябва да намерят място на продължаващото обучение, като бизнесът и образованието трябва да говорят на един език.

В заключение ръководителят на Националния център за оценка на компетенции към БСК посочи, че Стопанска академия е чудесен пример за работа в единство, а проектът е изиграл важна роля в посока промяна на мисленето. Томов благодари на всички присъстващи  експерти, преподаватели и студенти, на проектния екип и пожела реализация на нови съвместни инициативи.

Всеки от участниците в кръглата маса получи издадения по проекта сборник „Висшето образование и бизнесът в контекста на Стратегия „Европа 2020”. В близо 400 страници са представени разработки на студенти, преподаватели и специалисти от практиката в три основни направления – „Иновативни подходи за бизнес обучение”, „Образователни продукти в икономиката, администрацията и управлението”, „Участие на бизнеса в учебния процес – модели на партньорство”.