Влиянието на преките германски инвестиции върху социално-икономическия живот дискутираха на кръгла маса в Академията

„Влиянието на преките германски инвестиции (по примера на „Аурубис България”) върху социално-икономическия живот в общините от Средногорието” бе тема на кръглата маса, организирана и проведена от изследователски екип от катедра „Индустриален бизнес и предприемачество” при Стопанска академия „Д. А. Ценов”. Форумът е финална дейност от реализацията на научноизследователския проект №5-2022 „Регионални ефекти от преките германски инвестиции в българската икономика”, финансиран по конкурсна процедура към Института за научни изследвания от годишната държавна субсидия за присъща на висшето училище научна дейност. Кръглата маса се проведе на 31.10.2022 г. в хибридна форма – в заседателна зала „Ректорат” на СА „Д. А. Ценов” и онлайн във виртуалната аудитория на проекта. На научното събитие бяха представени основните резултати от реализацията на проекта.

Кръглата маса откри проф. д-р Любчо Варамезов, ръководител на проекта, а зам.-ректорът доц. д-р Любомир Иванов приветства участниците в научния форум – преподаватели, докторанти, студенти, представители на бизнеса, на Германо-българската индустриално-търговска камара и др.
Проф. Варамезов представи научноизследователския екип – доц. д-р Искра Пантелеева, докторантите Кармен Вранчев и Боян Вранчев, както и студентите Лорена Петрова, Деница Николова и Никол Нанева. В своето изложение ръководителят на проекта изтъкна важното значение на преките германски инвестиции за развитието на българската икономика и обоснова избора на обект на изследване – „Аурубис България”, като солидна, фокусирана германска инвестиция в подчертано експортно-ориентиран отрасъл. Дефинирана бе основната цел на изследването – да се идентифицират, анализират и оценят преките и косвените ефекти на регионално ниво от вноса на преки инвестиции с произход Германия по примера на „Аурубис България”. Ръководителят на проекта информира, че резултатите от проведеното проучване са представени в пет публикации (четири на английски език на международни научни конференции и една на български език) и се подготвя студия за алманах „Научни изследвания”.
Влиянието на дейността на компанията върху социално-икономическия живот на средногорските общини бе разгледано през призмата на реализираните ефекти върху: заетостта и доходите на населението в региона; развитието на местния бизнес; общинските приходи; развитието на конкуренцията; развитието на инфраструктурата в региона; вътрешната миграция; околната среда; социалния живот в средногорските общини и др. Доц. Пантелеева представи резултатите от проведеното от екипа на проекта емпирично проучване сред целевите групи – инвеститори/предприятия с германски инвестиции (мениджъри, експерти, специалисти и работници/служители, заемащи различни длъжности и позиции в изследваните предприятия от региона, с акцент върху „Аурубис България”), представители на общинските администрации, както и физически лица, живеещи на територията на седемте средногорски общини. Според проф. Варамезов резултатите от изследването потвърждават предварително дефинираната теза, че влиянието на дейността на „Аурубис България” върху социално-икономическия живот на регионално равнище има както положителни, така и негативни проявления, с превес на положителните такива.

Някои от представените регионални ефекти предизвикаха оживена дискусия сред преподаватели, докторанти и представители на бизнеса и Германо-българската индустриално-търговска камара. Дискусията потвърди очерталия се извод, че влиянието на „Аурубис България” в средногорските общини е много силно изразено – както в ролята на компанията като потребител на медна суровина, на различни стоки и услуги, които се доставят от местни компании, така и в ролята й на работодател, който осигурява високи възнаграждения на работещите, които от своя страна създават допълнително търсене на местни стоки и услуги.