Все повече млади хора продължават обучението си в ОКС „магистър” в Стопанска академия

Все повече млади хора приемат обучението си в образователно-квалификационна степен (ОКС) „магистър” като следващо стъпало към по-добри шансове за желаната кариера и постигане на своите цели. През последните години в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” се наблюдава тенденция към ежегодно увеличаване броя на кандидат-магистрите както за редовно, така и за дистанционно обучение. 

За предстоящата учебна 2013/2014 г., с цел по-пълно задоволяване потребностите на обучаваните и на бизнеса, в свищовското висше училище, въвело за първи път в България  възможността за он-лайн защита на дипломна работа, са предвидени гъвкави възможности в технологията на прием и на обучение. Кандидат-студентите могат да избират между повече от 100 престижни магистърски програми в редовна и дистанционна форми.  За желаещите да придобият второ висше образование неикономисти, магистърските програми са около 30, като най-новата сред тях е „Образователен мениджмънт”. Едно от условията за всички кандидатстващи по магистърските програми в Стопанска академия е да имат успех от дипломата си не по-малко от Добър (3.50).


За целите на магистърското обучение, в Академията  се използва специфична учебна база, осигуряваща възможности за иновативно обучение със засилена практическа насоченост и за усвояване на програмни продукти в различни области на икономиката. В Учебен корпус „Юг” е оборудвана мултимедийна зала с възможности за презентации и симултанен превод (конферентна цифрова система), където в съвременна и комфортна среда се провеждат учебни занятия със студенти-магистри и се организират научни конференции, симпозиуми, кръгли маси, работни срещи. Специално за нуждите на обучението по счетоводство в редовна форма в Учебна база „Север” е създадена компютърна лаборатория за практико-приложни изследвания с използване на счетоводен софтуер и банкови автоматизирани информационни системи. На територията на Академията е организирано изнесено работно място (на базата на договор за приложно академично партньорство между Стопанска академия и банкова институция), чрез което се цели симултанна теоретико-практическа подготовка в банковия сектор на студенти от магистърската програма „Финансов мениджмънт”. Във Факултетски корпус са изградени два центъра за обучение по дисциплини от магистърските програми към специалностите „Финанси” и „Застраховане и социално дело”. Оборудвана е отраслова лаборатория по предприемачество и екипни бизнес-симулации по дисциплини от магистърските програми към катедрите „Аграрна икономика”, „Търговски и туристически бизнес” и „Индустриален бизнес и предприемачество”. Създаден е Лекторат по немски език и култура на фондация „Роберт Бош”.

Приемът на документи за кандидат-студенти в ОКС „магистър” в Стопанска академия започна на 29.07.2013 г. За дистанционно обучение на икономисти след придобита ОКС „професионален бакалавър” или ОКС „бакалавър” и за завършилите ОКС „бакалавър” или „магистър” по неикономически специалности, срокът за подаване на документи е до 4-ти октомври. Документи се приемат в кандидатстудентския център на Академията всеки делничен ден от 8:00 до 17:00 ч., а в събота и неделя – от 8:00 до 16:00 ч. Актуална информация за приема в магистърски програми за новата учебна година се публикува на сайта на Академия www.uni-svishtov.bg (Прием 2013).