Все повече работодатели се възползват от възможността за следдипломно обучение на служителите им в Стопанска академия

Увеличен интерес към следдипломното обучение регистрира Центърът за следдипломно и факултативно обучение при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.  Все повече фирми, държавни структури и финансови институции изпращат свои служители за следдипломно обучение в Свищовското висше училище. 

С обучението на служители за придобиване на допълнителни умения и компетентности, освен че се прилага на практика концепцията за учене през целия живот, се засилва и връзката между теория и практика. От една страна специализантите получават търсените от тях нови знания и надграждат своето образование, а от друга –  преподавателите имат обратна информация как техните студенти практически реализират наученото чрез различните форми на допълнителна подготовка.

За академичната 2014 – 2015 г., Сектор „Следдипломно обучение” предлага дългосрочни и краткосрочни програми за повишаване квалификацията на кадри с висше образование (професионален бакалавър, бакалавър и магистър) от всички сфери и отрасли на стопанската дейност. Желаещите да повишат квалификацията си могат да избират между 55 програми в квалификационните  направления „Застраховане”, „Социално дело”, „Информационни технологии”, „Международни икономически отношения”, „Маркетинг”, „Счетоводство”, „Контрол”, „Финанси”, „Стопанско управление” и „Публична администрация”. Сред най-предпочитаните програми са „Здравен мениджмънт”, „Финансов мениджмънт”, „Счетоводство и одит”, „Организация и управление на бизнеса”, „Управление на персонала (човешките ресурси)”.

Обучението е с продължителност от шест месеца до една календарна година. В отговор на специфичните потребности на кандидатите за следдипломно обучение, в Академията се изготвят индивидуални програми за всеки обучаем в различните направления и учебния план се специфицира съобразно нуждите на специализанта. Според преподаватели на обучаваните в Сектор „Следдипломно обучение”, кандидатстващите са все по-мотивирани да повишат своята квалификация, имат по-високи нива на знания и са с конкретни изисквания относно това, което искат да научат.

Кандидатстването за следдипломно обучение в Стопанска академия е непрекъснат процес. Поради индивидуалния характер на обучението няма конкретни срокове за записване и документи се приемат целогодишно. Успешно приключилите обучение получават „Свидетелство за професионална квалификация”.

Следдипломното обучение е регламентирано в съответствие със Закона за висше образование и Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища. Обучението  се извършва съгласно получената от Стопанска академия сертификация от Lloyd's Register Quality Assurance за съответствие със стандартите за Системи за управление на качеството ISO 9001:2008.