Все повече възпитаници на Стопанска академия се завръщат в родната Алма матер за втора магистратура

Все повече възпитаници на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” се завръщат в родната Алма матер за втора магистратура. Тази засилваща се през последните години тенденция, обусловена от икономическата реалност и необходимостта от разширяване на компетентности и квалификации, се изразява в две насоки. При първата, трансферът е между отделните магистърски програми в едно направление. Много често магистри, завършили „Финансов мениджмънт” сега избират да повишат квалификацията си чрез втора магистърска програма като „Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия” или „Валутен, митнически и данъчен контрол”. Подобна тенденция има и в обратната посока – завършилите в сферата на счетоводството, одита и контрола избират магистратура от областта на финансите. 

Втората насока се изразява в трансфер между професионалните направления „Икономика” и „Администрация и управление”. Пример за такъв трансфер са завършилите магистърски програми като „Фирмен мениджмънт и контролинг” или „Бизнес администрация”, които избират чрез втората магистратура да разширят познанията си в сферата на финансите, счетоводството, одита.


Освен със стремеж за изграждане на по-широки компетенции и усвояване на нови знания в сферата на икономиката, администрацията и управлението, конкретния си избор да завършат втора магистърска програма именно в Стопанска академия кандидатстващите аргументират още  с разнообразието от предлаганите програми и удобствата на системата за обучение и материалната база. През настоящата кандидатстудентска кампания за прием в ОКС „магистър”, желаещите да се обучават в Свищовското висше училище могат да избират между над 100 престижни магистърски програми в редовна и дистанционна форми.  Функционалността и приложимостта на уеб-базираната система, която се използва в Академията за електронното дистанционно обучение –  VJL® (Virtual Joint Learning), е отличена със специална награда на Microsoft за разработка в сферата на образованието. Специфичната учебна база, която е на разположение на магистрите, осигурява възможности за иновативно обучение със засилена практическа насоченост и за усвояване на програмни продукти в различни области на икономиката. Сред специализираните учебни аудитории са мултимедийна зала с възможности за презентации и симултанен превод, компютърна лаборатория за практико-приложни изследвания с използване на счетоводен софтуер и банкови автоматизирани информационни системи, изнесено работно място за симултанна теоретико-практическа подготовка в банковия сектор, отраслова лаборатория по предприемачество и екипни бизнес-симулации, лекторат по немски език и култура.

В по-голямата си част завръщащите се в родната Алма матер за втора магистратура са хора с амбиции за по-високи управленски позиции в публичния и в корпоративния сектор. Икономисти със степен „бакалавър” или „професионален бакалавър”, които желаят да кандидатстват за дистанционно обучение в ОКС „магистър” в Стопанска академия могат да подават документи до 19-ти септември включително. Приемът на документи за предстоящата учебна 2014/2015 г. се осъществява в кандидатстудентския център на Стопанска академия всеки делничен ден от 8:00 до 17:00 ч., а в събота и неделя – от 9:00 до 16:00 ч. Актуална информация за приема в магистърски програми за новата учебна година се публикува на сайта на Академия www.uni-svishtov.bg (Прием 2014).