Взаимовръзката между теоретични знания и практически умения дискутираха на кръгла маса в Стопанска академия

Кръгла маса на тема „Взаимовръзката между теоретични знания и практически умения като предпоставка за успешна професионална реализация на студентите” се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Форумът, организиран от Факултет „Стопанска отчетност” бе в изпълнение на проект „Нови знания и умения за успешна професионална реализация на студентите от СА „Д. А. Ценов” – Свищов”. Сред гостите на форума бяха заместник-ректорът проф. д-р Любен Кирев – ръководител на проекта,  доц. д-р Анелия Радулова – координатор на проекта и ръководителите на катедри към Факултета – проф. д-р Поля Ангелова, проф. д-р Михаил Дочев и проф. д-р Георги Иванов.


Първият доклад, представен от декана на Факултета – проф. д-р Атанас Атанасов, бе на тема „Актуални аспекти на дистанционното обучение по счетоводство и одит на нефинансовите предприятия в ОКС „магистър” към Стопанска академия „Д.А.Ценов” – Свищов”. В своята презентация проф. Атанасов подчерта трайния интерес, който студентите проявяват към обучението в тази магистърска програма и очерта актуалните аспекти на дистанционното обучението по нея. Проф. Атанасов коментира необходимостта от периодично и аргументирано актуализиране на учебната документация, обновяване на съдържанието на съответните учебно-методични материали и рационалното използване на електронната система в образователния процес. По думите му, всичко това е с цел „поддържане на високия образователен стандарт с марката „Стопанска академия” и утвърждаването й като водещо икономическо висше училище не само в България, но и в пределите на Европейския съюз”.

В доклад на тема „Сътрудничеството между Академията и бизнеса за успешен старт на кариерното развитие”, доц. д-р Росица Колева представи различни нови възможности за сътрудничество. В част от тях се залага на активното търсене и участие на студентите в стажове още по време на следването им, а друга част визират участие на бизнеса в учебния процес и по-конкретно в оценяването.  „Академията на бъдещето може да впрегне движещи сили за промяна в няколко направления – във връзка с финансирането, във връзка с дигитални технологии, във връзка с мобилността на студенти, преподаватели и служители,  и във връзка с интеграцията с бизнеса” – каза доц. Колева.

Чрез третия доклад, представен от доц. д-р Пламен Петков, бе направена оценка на удовлетвореността на студентите от проведените по проекта дейности. Анализирайки резултатите от анкетно проучване, доц. Петков представи мненията на студентите относно тяхното участие в проведените семинарни занятия с представители на практиката и реализираните посещения в реална работна среда.

Ползите от практическите обучения коментираха по време на кръглата маса и самите студенти. Споделяйки своите впечатления, част от тях заявиха, че посещенията в реална работна среда са им дали идеи и дори възможност да направят избор за бъдещата си професия.


Постигнатите добри резултати от осъществените по-тесни взаимоотношения с бизнеса подчертаха и ръководителите на трите катедри към Факултета. Освен „сверяване на часовника”,  актуализиране и апробиране на учебни програми, като положителен ефект преподавателите отчетоха и подписаните меморандуми за сътрудничество с представители на публичния и корпоративния сектор.

Участниците в кръглата маса изразиха благодарност към академичното ръководство за възможностите, които са получили участвайки в проекта. Академичните преподаватели заявиха намерения да продължат разширяването на контактите с бизнеса и извън рамките на проекта.