Ясни са победителите в конкурса за есе на тема „Как си представям туриста на бъдещето?”

Катедра „Икономика и управление на туризма” със съдействието на Кариерния център при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за поредна година организира Национален ученически конкурс за есе на тема „Как си представям туриста на бъдещето?”. В тазгодишното предизвикателство взеха участие 59 ученика от 24 училища в страната. За призовите места се състезаваха ученици от 11 и 12 клас от градовете Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Дряново, Свищов, Полски Тръмбеш, Плевен, Враца, Правец, Ботевград, Стара Загора, Сливен, Казанлък, Търговище, Шумен, Димитровград и Кърджали.

От получените есета стана ясно, че с напредъка на технологиите и нарастващия фокус върху устойчивите туристически практики, туристът на бъдещето ще има достъп до широка гама от интелигентни решения и персонализирани изживявания, ще участва в екологични инициативи и ще подкрепя местните общности, ще открие нови дестинации както реално, така и виртуално.

След обстойно обсъждане и спазвайки всички критерии за оценяване, комисията от преподаватели от катедра „Икономика и управление на туризма“ и представители от практиката, класира следните ученици:

Първо място:

  • Марина Владиславова Петрова от СУ „Н. Катранов“, гр. Свищов с ментор г-жа Елена Ангелова – Богданова.  Отличената ученичка получава и ваучер за пътуване, предоставен от спонсора Туристическа агенция и Туроператор Amavi Travel и предметна награда от СА „Д. А. Ценов“.

Второ място:

  • Гергана Николаева Матанова от СУ “Епископ Константин Преславски”, гр. Бургас с ментор г-жа Николина Димитрова и г-жа Пролетина Иванова. Отличената ученичка получава и парична награда.
  • Камен Богданов от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, гр. Плевен с ментор Любомир Петков.
  • Ая Миленова Донева от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“,  гр. Русе с ментор Татяна Стефанова.

Трето място:

  • Рамона Радомирова Спасова от ПГТ „Проф д-р Асен Златаров“, гр. Варна с ментор г-жа Василена Кръстанова. Отличената ученичка получава и парична награда.
  • Божидара Миленова Христова от ПГТ „Д-р Васил Берон“, гр. Велико Търново с ментор г-жа Невена Ляскова.
  • Анджелина Петьова Найденова от Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство, гр. Враца с ментор г-жа Камелия Иванова.
  • Симона Петева Петрова от Професионална гимназия по икономика и техника „Рачо Стоянов“, гр. Дряново с ментор г-жа Силвия Стефанова Бонева-Дакова.
  • Алекс Стефанова Димитрова от ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“ , гр. Русе с ментор г-жа Цветелина Петрова.
  • Филиз Мехмедова Ахмедова от ПГИИ ,,Джон Атанасов“, гр. Търговище с ментор г-н Илиян Ангелов.

Всички отличени ученици ще получат и предметни награди от Стопанска академия „Д. А. Ценов“. Те ще получат и сертификати за участие, изпратени им посредством конвенционалната поща, даващи им право на избор на специалност и приоритет при кандидатстване в редовна форма на обучение.

Организаторите на конкурса благодарят на всички участници и техните ментори!