Юбилейна конференция събра в Стопанска академия учени от седем държави

Юбилейна международна научнопрактическа конференция на тема „Финансите и стопанската отчетност – състояние, тенденции, перспективи” събра в Свищов учени от седем държави. Форумът бе кулминация в тържествените чествания на 60-годишнината на първите два факултета, формирани в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – факултет „Финанси” и факултет „Стопанска отчетност”. В конференцията участваха представители на над 15 висши училища от България, Русия, Украйна, Молдова, Румъния, Македония и Сърбия.

Научният форум стартира с пленарно заседание в аулата на Свищовското висше училище. Първият пленарен доклад, подготвен от декана на факултет „Финанси” – проф. д-р Румяна Лилова и декана на факултет „Стопанска отчетност” – проф. д-р Атанас Атанасов, бе посветен на 60-годишнината на първите два факултета. Акцентите бяха поставени върху историята и настоящето, върху традициите, иновациите и лидерството на факултетите-юбиляри в обучението и научноизследователския процес в Стопанска академия. С пленарен доклад на тема „Счетоводството и държавната политика срещу неформалната икономика”, в конференцията участва проф. д-р ик.н. Иван Душанов - председател на Съюза на счетоводителите в България и „Доктор Хонорис кауза” на Стопанска академия. Третата тема на пленарното заседание, представена от проф. д-р ик.н. Елена Маркина от Финансовия университет към Правителството на Руската федерация в Москва, бе посветена на финансирането на образователните услуги във висшите училища в Русия.


Участниците в двудневната международна конференция работиха в три тематични секции – „Финанси и застраховане”, „Счетоводство и одит”, „Икономикс, контрол и анализ, статистика, чуждоезиково обучение”. В отделните работни секции бяха представени общо над 170 доклада, 34 от които на автори от чужбина. Като резултат от научния форум, участниците формулираха значителен брой констатации, идеи и предложения за възможни решения, отнасящи се до инфлацията, стабилността на финансовата и банковата система, икономическия растеж и макроикономическата стабилност в условията на криза, предизвикателствата пред стопанската отчетност, контрола, анализа и одита, проблемите на теорията и практиката на статистиката и съвременните стандарти в езиковото обучение.

Паралелно с тематичните заседания на работните секции от международната конференция, в Стопанска академия се проведе и студентска научна конференция, посветена на двата факултета-юбиляри. Студентският научен форум откри зам.-ректорът проф. д-р Теодора Димитрова. Участниците приветстваха и деканите на двата факултета - проф. Лилова и проф. Атанасов.


Темата на студентската конференция бе същата по която работиха и участващите в международния форум учени от различни държави – „Финансите и стопанската отчетност – състояние, тенденции, перспективи”. Близо 60 участника от Стопанска академия и други български висши училища представиха доклади в двете секции на студентската конференция, съдържащи резултати от техни научни изследвания в областта на публичните финанси, фирмените финанси, банките и банковата система, застраховането, статистиката,  счетоводството и одита.

Презентациите на студентите бяха оценявани от съответните секционни комисии и най-добре представилите се получиха парични награди. Сред критериите за оценка бяха актуалност на разработената тема, аргументираност, аналитичност, иновативност, презентаторски умения.

В секция „Финансите – теория и практика”, с председател проф. д-р Теодора Димитрова, първото място си поделиха Никола Илиев – магистър по „Финансов мениджмънт” и Кирил Пенков – четвъртокурсник от спец. „Финанси”.


На второ място комисията класира Александра Камбурова и Антонио Дичев, а трета награда бе присъдена на Гергана Георгиева – второкурсници от спец. „Финанси”.

Втората секция обедини участници с доклади, посветени на застраховането и социалното дело, микро и макро икономика, счетоводство и одит, статистика, контрол и анализ. Комисията, председателствана от проф. д-р Поля Ангелова – ръководител на катедра „Математика и статистика”, отличи с първа награда двама магистри – Кирил Бъчваров – „Финансов мениджмънт” и Ради Димитров – „Счетоводство и одит на нефинансовите предприятия”.


Второто място си поделиха Бояна Дюлгерова – 1к. в магистърска програма „Финансов мениджмънт” и Ирина Пъшева – 4к., спец. „Счетоводство и контрол”. На трето място се класира първокурсникът Вахан Бохосян от магистърска програма „Финансов мениджмънт”.

Наградите на отличените студенти връчиха председателите на секционните комисии проф. Димитрова и проф. Ангелова.

Всички участници в студентската научна сесия получиха сертификат за участие, с който могат да кандидатстват по проект „Студентски стипендии” на Европейския съюз.