Юбилейно издание на конкурс за есе в Стопанска академия провокира студентите да търсят отговори на въпроса „Криза в икономиката и управлението или криза в поведението

Конкурсът за есе, организиран от Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, факултет „Мениджмънт и маркетинг” и  катедра „Мениджмънт”, за десета поредна година провокира свищовските студенти да търсят отговори на въпроси, касаещи икономиката и управлението на страната ни. Юбилейното издание на конкурса бе на тема „Криза в икономиката и управлението или криза в поведението”. След предварителна селекция на разработките, до участие в първия кръг бяха допуснати 37 студенти от различни курсове и специалности.  

При откриване на форума, ръководителят на катедра „Мениджмънт” проф. д-р ик.н. Камен Каменов подчерта, че избраната тема провокира по-различен начин на мислене – „дали икономиката и управлението са функция на поведението като кризисно състояние или поведението е функция на кризата в икономиката и управлението”. 

 

Организаторите и участниците в юбилейното издание на конкурса приветства от името на ректора проф.д-р Величко Адамов, на академичното ръководство и от свое име зам.ректорът доц. д-р Диана Ималова. В обръщението си към организаторите тя подчерта факта, че за десета поредна година съумяват да привлекат интереса на възпитаниците на Стопанска академия и да насърчат креативното им мислене и творческо развитие. На студентите зам.-ректорът пожела успех в представянето им, давайки най-доброто от себе си.

Преди да започне конкурсната част, финансовият мениджър на Академията – проф. д-р Георги Герганов направи кратка презентация на научната рамка на темата и посочи основните аспекти за излагане и защитаване на хипотези от участниците.

 

Сред аспектите, свързани с първата част на темата бяха „Кризата в икономиката е резултат на неуспешно политическо управление на страната”, „Кризата в националната икономика и в управлението на страната са взаимно обусловени”, „Кризата в националната икономика е породена от зараждащата се криза в световен мащаб”, „Кризата в икономиката и управлението са предизвикани от корпоративните интереси на отделни неформални структури,  известни „обръчи от фирми””, „Икономическата криза е резултат от геополитически интереси на най-развитите страни”, „Кризата е инструмент за управление на икономиката”. По втората част от темата на конкурса проф. Герганов поясни, че очакванията на журито са да чуят разсъждения на студентите по хипотези като „Кризата в икономиката и управлението са предизвикани главно от поведението на личността”, „Кризата в поведението на личността е резултат от икономическата криза”, „Кризата в поведението на управляващите е резултат от кризата в поведението на управляваните”, „Кризата в поведението на личността е резултат от кризата в семейството и променената ценностна система”. 

 

В рамките на регламентираното време, студентите, участващи в конкурса, представиха своите есета, като имаха пълна свобода за  творческа интерпретация по темата. Журито, което оценява разработките бе с председател – проф. Каменов и членове доц. д-р Диана Ималова, проф.д-р Георги Герганов, преподавателите от различни катедри към факултета – доц. д-р Михаил Чипрянов,  доц. д-р Христо Сирашки, главен асистент Елена Йорданова и докторант Йоана Петрова. Сред критериите, по които бяха оценявани студентите са собствена теза, форма на изложение, изводи.

Според утвърдения регламент на конкурса, журито определи 15-те най-добре представили се студенти, които ще се състезават във втория – финален кръг.

Победителят в конкурса ще бъде излъчен през месец април 2014 г., когато по традиция финалния кръг на конкурса ще се проведе в учебната база на Стопанска академия с. Орешак.