За осемнадесета поредна година катедра "МИО" проведе студентска научно-практическа конференция на тема „Съвременни аспекти в международните икономически отношения”

Катедра "Международни икономически отношения" при Стопанска академия "Димитър А. Ценов" – Свищов проведе за осемнадесета поредна година студентска научно-практическа конференция на тема „Съвременни аспекти в международните икономически отношения”. Събитието се състоя в периода от 25 до 27 април 2014 година. Участваха студенти и преподаватели от Стопанска академия и Икономически университет – Варна, възпитаници на СА, завършили специалност „Международни икономически отношения”, и гости от университета „Лучиан Блага” в Сибиу  и Икономическата академия в Букурещ.

В рамките на конференцията студентите имаха възможност да представят разработките си в три тематични направления: „Международен туризъм”, „Международни инвестиции”, „Международна търговия и маркетинг”. Основните акценти в дискусиите бяха свързани с изграждането и подобряването на имиджа на България като международна туристическа дестинация, специфичните конкурентни предимства на България в туристическия сектор, динамиката и характера на преките чуждестранни инвестиции като резултат от световната икономическа криза, възхода на електронната търговия и електронния маркетинг като нови форми на икономически взаимоотношения, особеностите на данъчните политики в някои слабоизвестни офшорни юрисдикции. Всички участници получиха сертификати за представянето си.

Конференцията беше проведена в живописното ждрело на река Русенски Лом, което даде възможност на студентите да разгледат местните културно-исторически забележителности: Средновековния крепостен град Червен, втората по дълбочина пещера в България – Орлова чука, Ивановските скални църкви, Басарбовския манастир и Музея на Освободителната руско-турска война в град Бяла.