„Заедно в час” – програма за лидерство и развитие

В рамките на 1 и 2 декември 2014 година, Академичният център за кариерно консултиране и връзки с обществеността при СА „Димитър А. Ценов” – Свищов в партньорство с фондация „Заедно в час” проведе пред обучаващите се „Обучение за управление на времето” и информационна сесия по едноименната програмата. В рамките на двете мероприятия, г-ца Велислава Романова и екипът й, запознаха присъстващите с целта на фондацията и програмата, а именно „всяко дете в България да има достъп до качествено образование, независимо кое училище посещава, в кое населено място живее и какви са финансовите възможности на неговите родители. Всяко дете в страната да се обучава от учители, които успешно подкрепят своите ученици да развият максимално потенциала си”. В презентацията  бе поставен акцент върху факта, че „Заедно в час” „работи дългосрочно за осигуряване на достъп до качествено образование за всяко дете в България, заедно със своите съмишленици и завършилите успешно програмата за мотивиращи учители”.

За постигане на така поставената цел, „Заедно в час” работи със специфичен подход за привличане на млади хора да работят като учители за две години. За да получат децата качествено образование, трябва да се обучават от най-талантливите и мотивирани учители, които успяват да поведат учениците си към успех. Този подход работи успешно вече в над 30 държави на 6 континента, като се прилага от организации партньори в световната мрежа Teach For All. Стъпките за изпълнение на целта, посочени от г-ца Романова са: 1) прецизно подбиране на способни специалисти от разнородни области, които имат подходящи нагласа, качества и амбиция да променят живота на своите ученици чрез образованието; 2) екипът на роден университет обучава участниците в програмата, за да придобият професионална квалификация „учител“. В обучението са интегрирани практики от международния модел „Преподавай като лидер“. Младите учители се научават да посрещат предизвикателства в класната стая: да планират уроците, да водят учениците си към високи резултати, да въвличат родителите в активно участие в учебния процес и да си сътрудничат с останалите учители и администрацията на училището, за да допринесат максимално за успеха на своите ученици; 3) осигуряване на работни места като учители за период от две години в училища, които работят с ученици от социално и икономически затруднени общности. Тези училища са партньори на „Заедно в час” и очакват техните учители; 4) през двете години преподаване се работи постоянно в подкрепа на младите учители. Те преминават през сериозна програма за професионално развитие, която спомага за успеха им като учители, лидери и професионалисти. Като част от тази програма им се осигуряват ментори в лицето на утвърдени бизнес и академични партньори; и 5) в дългосрочен план се поддържа връзка със завършилите програмата. Независимо от сектора, в който ще продължат да се развиват, те остават активно ангажирани с мисията на Заедно в час, за да постигнем заедно системна и дълготрайна промяна във възможността всяко дете в България да има възможност за добро образование.


В рамките на проведеното през първият ден обучение за управление на времето (Time Management), присъстващите научиха как да приоритизират и групират задачите си; как да управляват времето си, да създават и използват личен график; как да управляват енергията си; и да повишат ефективността си.

Обучението и презентацията преминаха при засилен интерес от страна на студентите, които припознаха в програмата още една възможност за успешна кариерна реализация.