Застрахователно и осигурително дружества стартираха инициатива за стипендиантски програми в Стопанска академия

Отговорни към младите хора и готови да подпомогнат тяхното обучение, две дружества осигуриха две еднократни стипендии на студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. През настоящата академична година, Застрахователно акционерно дружество „ОЗК-Застраховане” АД и Пенсионно осигурително дружество „Топлина” АД поставиха началото на инициатива, чрез която обявиха конкурси за стипендианти за зимния семестър на учебната 2014/2015 година.

Според условията на конкурсите, право да кандидатстват имат студенти от Стопанска академия в редовна форма на обучение в ОКС „Бакалавър”, успешно завършили минимум четири семестъра, с минимален среден успех от курса на обучението до момента „Отличен – 5.50”. За конкурса на застрахователната компания имаха право да кандидатстват студенти от спец.  „Финанси”, а за стипендията на осигурителното дружество – студенти от спец. „Застраховане и социално дело”. Всяка от стипендиите е в размер на 500 лева, като бенефициентите се определят от комисии, съставени от представители на академичната общност и съответното дружество. Сред критериите за избор на стипендианта са среден успех, социален статус и аргументация в мотивационното писмо на кандидата.  

В стартиралата тази година инициатива, в двата конкурса за стипендианти кандидатстваха студенти с отличен успех от 3-ти и 4-ти курс на посочените в предварителните условия специалности.

За стипендиант на ЗАД „ОЗК-Застраховане” АД комисията избра четвъртокурсничката Маврина Пурлантова от спец. „Финанси”. Маврина е от гр. Попово, от трите години на следване в Стопанска академия е постигнала среден успех 5.87 и ще използва получената стипендия за защита на сертификат на Кеймбридж за владеене на английски език.

Еднократната парична стипендия в размер от 500 лв., осигурена от ПОД „Топлина” АД бе присъдена на Силвия Еманоилова – III курс, спец. ЗСД. Силвия е от гр. Гулянци, средният й успех от първи и втори курс е 5.90 и възнамерява да използва стипендията си за семестриални такси по време на обучението си.   

Двете студентки получиха стипендиите си под формата на символичен чек по време на официалната церемония за честване на студентския празник в Свищовското висше училище, а реалното изплащане на сумите е по банков път съгласно подписан договор със стипендианта. Стипендиите връчи доц. д-р Александър Личев, изп. директор на ЗАД „ОЗК-Застраховане” АД.

Доц. Личев сподели, че стипендиантската програма не е еднократен акт към студентите на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, а частица от инициативите в резултат на партньорството между бизнеса и висшето образование с грижа към младите хора. Отговорни към бъдещето на България, двете дружества избират Свищовската Алма матер за реализация на своята идея, тъй като тук са създадени първите български катедри по финанси и застраховане и социално дело, чиито възпитаници са най-търсени като експертни и ръководни кадри във финансовия, застрахователния и осигурителния сектори. Изпълнителният директор на ЗАД „ОЗК-Застраховане” АД очерта контурите и на предстоящата стажантска програма на дружеството, чрез която студентите от Академията ще имат възможност както да се докоснат до професията „застраховател”, така и да се възползват от възможността за реализация на собствени доходи.