Магистърска програма "Интелигентни информационни системи (съвместна програма)"
/към специалност "Бизнес информатика"/

Професионално направление: Икономика

          Съвместната магистърска програмата между катедра „Бизнес информатика“ на СА „Д.А.Ценов“ гр. Свищов и катедра „Информационни технологии и комуникации“ на УНСС гр. София отговаря на нуждата от специалисти с висша икономическа квалификация в областта на интелигентните информационните системи, които могат да съчетават сериозна теоретична подготовка с умения и опит да анализират, внедряват и развиват решения за приложения за изкуствен интелект и дигитална трансформация на бизнеса.

           Магистърската програма „Интелигентни информационни системи (ИИС) ” подготвя специалисти, които да могат да разработват, използват и поддържат интелигентни информационни системи в бизнес организациите и да могат да управляват процесите по дигитализация на бизнеса в тях.

 

          Обучението на студентите магистри е насочено към получаване на актуални знания, свързани с използването на изкуствения интелект и управлението на дигиталната трансформация в бизнеса. Усвоените от магистрите знания, умения и практически опит ги превръщат в търсени специалисти, които могат да предлагат професионални анализи, обобщения и конкретни предложения за интелигентни и дигитални решения в областта на приложението на информационните технологии в съвременния бизнес.

          Магистърската програма е насочена към задълбочаване и усъвършенстване на знанията и уменията на студентите за бизнес анализ, внедряване и поддържане на облачни информационни системи и дигитални технологии в бизнеса, за получаване на практически опит в управлението на бизнес процесите и при изграждане на приложения основани на изкуствения интелект и интернет на обектите.

          Учебните курсове са ориентирани в няколко тясно свързани помежду си предметни области: софтуерен инженеринг, приложение на съвременни информационни системи в бизнес, реализиране на дигитализация на бизнеса, управление на дигитално предприятие, използване на решения за изкуствен интелект, интернет на обектите, разпределени облачни изчисления, реализирането на интелигентен бизнес анализ.

          Завършващ етап в обучението е защитата на дипломна работа.

 

          Пред завършилите магистратурата се откриват много възможности за реализация в бизнеса, държавното управление, финансовата сфера и други области на социална практика. Освен това магистрите могат да се занимават с научноизследователска и преподавателска дейност или да постъпят в докторантура..

Квалификационна характеристика

Учебен план:
*Забележка
СН (също направление) :: Редовна – Организира се прием един път годишно. Обучението започва през втората половина на месец Септември.
СН (също направление) :: Дистанционна – Организира се прием два пъти годишно. Обучението започва в началото на месец Март и на месец Октомври.
ДН (друго направление) :: Дистанционна – Организира се прием един път годишно. Обучението започва в началото на месец Октомври.
ПБ (професионален бакалавър) :: Дистанционна – Организира се прием един път годишно. Обучението започва в началото на месец Октомври.